PlayStation.Community Blog ›› HUN_ter

13 hozzászólás

2009.11.20. 12:01:53

Utolsó hozzászólás: Pocok

2010.02.26. 10:05:37

Megosztás
Értékeld a blogot!
Andrew Ryan
http://www.youtube.com/watch?v=J47ENHSomc8&featu...

Az én nevem Andrew Ryan és azért vagyok itt, hogy feltegyek neked egy kérdést. Van az embernek joga a saját verítékének gyümölcséhez?

"Nincs - így a washingtoni - az a szegények jussa."
"Nincs - így a vatikáni - az az Isten jussa."
"Nincs - így a moszkvai - az mindenki jussa."

Én elvetem ezeket a válaszokat és mást választok. A lehetetlent választom...

Rapture-t.

Egy város, ahol a művészeknek nem kell tartaniuk a cenzúrától,
ahol a tudósok nem szorulnak kicsinyes erkölcsök keretei közé,
ahol a nagyokat nem nyomják el a jelentéktelenek.

És a Te verítékednek gyümölcsével, Rapture a Te városod is lehet."


„Hát találkoztál Andrew Ryannel…Rapture átkozott királyával.” – Atlas

Andrew Ryan (angolhangja Armin Shimerman) Rapture alapítója és a Ryan Industries tulajdonosa. A Bioshock nagy részében ő a főellenség. Mint személy, csak a Rapture Central Control-nál jelenik meg.

Története

Andrew Ryan, mint Andrei Rianofski látta meg a napvilágot Minszkben, 1892-ben. Családjából többen is meghatározó alakjai voltak a cári orosz kormánynak. Ennek eredményeképpen szemtanúja volt amint a bolsevikok 1918-ban kivégezték az egész családját. Őt egy munkatáborba hurcolták, ahonnan 1919-ben megszökött.

A szovjeturalom alatt szerzett tapasztalatok sajátos filozófiát bontakoztattak ki benne: a modern világot olyanok hozták létre, akik kezükben tartották önnön sorsukat. Ha „paraziták” szereztek befolyást felette, akkor a világ elpusztult. Miután elmenekült Oroszországból, Nagy-Britanniába utazott ahol beiratkozott Oxford Egyetemére. Később, 1927-ben Amerikába emigrált abban a reményben, hogy ott, mint nagy ember, prosperálhat.
Intellektusát és határozottságát az ország hírnévvel és jóléttel jutalmazta, így eleinte szinte rajongott az újonnan fogadott Amerikájáért. Itt alapította meg az acéltermékeket és fegyvereket gyártó Ryan Industries nevű cégóriást is. Az 1929-es nagy tőzsdeválság Ryan vállalkozását alig érintette. 1932-ben a Life Magazine a legfiatalabb milliárdosnak kiáltotta ki.
Ám a rajongást egyre inkább kikezdték a 30-as években újonnan elfogadott társadalmi programok. A „munkások mennyországában” szerzett tapasztalatainak hatására elvetette a szocializmus ideáljait, mivel úgy vélte, aki másokból húz hasznot, az csak élősködő lehet. Az ő elméletében az ember csak olyat birtokolhatott, amit kiérdemelt. Egyszer például volt egy nagy erdeje ahova visszavonulhatott pihenni, és amire sokan féltékenyen tekintettek (az egyikük szerint az erdő „Istené”, mint ahogy Ryan is említi később). Egy alkalommal a kormány megpróbálta államosítani és egy ligetté átépíteni. Ryan kijelentette, hogy előbb égetné fel, minthogy a paraziták megkaparintsák az ő tulajdonát.

Ryan számára az utolsó csepp a pohárban Hirosima atombombázása volt. Az ő szemében a bomba a korrupció netovábbját testesítette meg – a tudomány és az érdekek a rombolás szentélyén áldoztak és egy olyan fegyvert hoztak létre, amivel a paraziták mindazt elpusztíthatták, amit nem tudtak megkaparintani.
Ryan válaszként minden vagyonát arra használta, hogy felépítse Rapture városát; egy közösséget, ahol „a művészeknek nem kell tartaniuk a cenzúrától, ahol a tudósok nem szorulnak be a kicsinyes erkölcsök keretei közé, ahol a nagy embereket nem nyomják el a jelentéktelenek”, mindezt egy olyan helyen, ahová a paraziták nem érhetnek el – az Atlanti-óceán mélyén. Warden Yarn-t, a saját cégét használta, hogy a felszínről nyersanyagot szerezzen a város felépítéséhez. Ryan a legjobbakkal és a legcsillogóbbakkal töltötte meg városát és egy időre mindene megvolt, amiről csak álmodni mert. A jólét és a szabadság mennyországa volt.

Csupán két bökkenő volt tervében, mindkettő ahhoz az okhoz kapcsolódott, amiért Rapture-t megépítette.

Egyrészt mivel a várost nagyravágyó kutatókkal, zsenikkel és áttörő művészekkel töltötte meg, kialakult egy elit felső társadalmi réteg, mely úgy gondolta, hogy az olyan hétköznapi munkakörök, mint az élelemmel való ellátás, a takarítás, karbantartás, stb. hozzájuk méltatlanok voltak, így senki sem foglalkozott velük. A nagy elégedetlenség és, hogy félvállról veszik az effajta munkákat, átmeneti gazdasági válság formájában söpört végig Rapture-ön. A válságból eredő társadalmi gondok tették lehetővé Fontaine számára, hogy megalapítsa a befolyásos, de áskálódó „Fontaine Szegények Otthonát” és elősegítették Atlas politikai felemelkedését és Andrew Ryan vezetői képességének megkérdőjelezését.
Másodszor, hogy titokban tartsa a várost a parazitáktól, Ryan szigorúan megtiltotta az érintkezést a felszínnel, teret adva a csempészáruknak, így egy olyasvalakinek a felemelkedését idézte elő, akire még csak álmában sem gondolt; egy briliáns és határozott elme, akinek a szabadság, a jólét és a kényelem nem volt elég. A volt gengszter: Frank Fontaine.

Fontaine életében szerzett tapasztalatai képessé tették arra, hogy irányítsa azt a kis feketepiacot, amit a városra erőszakolt elszigeteltség lehetővé tett. A feketepiacból származó jövedelemmel finanszírozta Bridgette Tenenbaum kutatásait a különös mélytengeri csigával kapcsolatban, aminek köszönhetően Fontaine az első ADAM-elosztó lett. Mivel Rapture teljesen elszigetelődött a felszíni világtól, így sokan mit se tudtak a háború utáni újjáépítési korszakról, így Fontaine könnyedén tudta befolyásolni a népet forradalmi ígéreteivel. Kevesebb, mint 3 évébe telt, hogy a feketepiac nyújtotta vagyon, az ADAM-alapú biotechnika és a ravasz propaganda segítségével nyíltan szembe szegüljön Ryan-nel.

Az idealista Ryan, aki az úriemberi versengésekhez szokott, teljesen váratlanul érte a brutális fegyveres konfliktus. Először Fontaine, majd Atlas ármánykodásai káoszba taszították Rapture-t és Ryan egyre elkeseredettebben próbálta megvédeni utópiáját.
A Fontaine elleni háború végett vetett a város virágzásának. A plasmidokat Ryan úgy módosította, hogy feromonokkal irányítani tudja azok használóit, de ezzel népét a szolgaságba sodorta. Lassan elpártolt ideáljaitól is és nem lett más, mint egy kényúr, aki állandóan az ön-elhatározásról folytat monológokat és mint egy romlott Isten, lesújt ellenségeire. Ugyanolyan parazitává vált, mint amilyenek elől Rapture-t, mint szentélyt emelte – és amit most elpusztít, csakúgy, mint ahogy a paraziták tennék a nagyszerű alkotásokkal.

Bioshock

Andrew Ryan egy mindvégig jelen lévő személyiség volt Jack útja során Rapture-ben. Frank Fontaine megpróbálta megöletni Ryan-t Jack-kel a „Volnál szíves?” klisével, de Ryan erről az elején mit sem tudott. Mikor Jack először lépi át Rapture kapuit, Ryan azt hiszi, hogy a KGB-től vagy a CIA-től küldtek valakit, hogy még rosszabbá tegye a már amúgy is borzalmas helyzetet. Miután Jack sikeresen túljutott Arcadia-n, Ryan megpróbálta összeilleszteni a történteket és végül rájön, hogy igazából Atlas irányítja Jack-et.
Ryan ténylegesen akkor jön rá, hogy ki is az igazi ellensége, amikor Jack már félúton jár, hogy tönkretegye a védelmi rendszert a Rapture Central Control pályán. Ezt meg is említi egyik utolsó rádió üzenetében, még mielőtt szemtől szembe találkozott Jack-el. A „Volnál szíves?” jelenet alatt kiderül, hogy Ryan hogyan illesztette össze a jeleket, és hogy kapcsolatban áll Jasmin Jolene-al, aki törvénytelen gyermeküket, Jack-et már azelőtt eladta Frank Fontaine-nak, mielőtt megszületett volna. A kegyelemdöfés, amit e világ adhatott Andrew Ryan-nek az volt, hogy a saját véréből egy bábut csináltak. Az élete és a munkássága most romokban hever – ugyanúgy saját maga miatt, mint az ellenségei által – úgy fog meghalni, ahogy élt: feltételekhez kötve, Rapture-t önmegsemmisülésre ítélve.

Percekkel később Ryan szembe találja magát Jack-el. A klisével ugyanúgy irányíthatta volna Jack-et mint ahogy Atlas tette és ellenségeivel szembe fordíthatta volna. Ehelyett kioktatja Jack-et igazi önmagáról, mialatt nyugodtan golfozgat. Elmeséli Jack-nek a születését, a körülményeket és a tapasztalatait Rapture-ről – és persze a „Volnál szíves?” klisét is, ami a tetteit irányította. Elmondja a fiának, hogy nem a pénz vagy a hatalom tesz naggyá: „Az ember választ, a szolga engedelmeskedik”. Utána odaadja Jack-nek a golfütőt és azt parancsolja a fiának, hogy ölje meg. Jack engedelmeskedik. Ahogy agyonüti apját, Ryan megismétli: az ember választ, a szolga engedelmeskedik. De Jack-nek nincs más választása, minthogy szétüsse apja koponyáját a törött ütővel és elvigye Atlas jussát: Rapture rendszeréhez tartozó genetikai kulcsot.

A vezérlő felé Jack észrevesz egy deaktivált Vita Chamber-t. Mielőtt apa és fia szembe került volna az első és utolsó alkalommal, Ryan lekapcsolta a berendezést, hogy nehogy felélessze – Andrew Ryan az iparos, a feltaláló és az apa, véglegesen elhunyt 68 évesen.

Sok teória van Ryan kényszeredett öngyilkosságát illetően.
Egyesek szerint, mivel a városát és az álmait elvesztette, Ryan nem lett volna képes egy olyan világban élni, ami nem az ő irányítása alatt áll, így hát a halált választotta. Ironikus, hogy míg mások életét gond nélkül elvette a saját érdekeiért, a sajátjának elvételére nem volt képes. Ehelyett Jack-ben bízott, hogy majd Ő megteszi.

Mások szerint Ryan ebben látta az egyetlen lehetőséget arra, hogy apja lehessen a fiának, hogy megtanítsa, hogyan legyen férfi és hogyan ne legyen szolga. Arra szólította fel Jack-et, hogy ölje meg, így mutatván meg, hogy az ember saját sorsát választja és hogy őt, mint embert nem lehetne irányítani. Azért deaktiválta a Vita Chamber-t, hogy megmutassa Jack-nek, hogy inkább a halált választja, mintsem szolga legyen Atlas szeszélyeinek kitéve. Ha ez volt a célja, hát elérte; Jack azonnal megpróbálja magát kiszabadítani Atlas irányítása alól és utólagosan megbosszulja apját Fontaine halálával.

Bioshock 2

A 2K Marine szerint Andrew Ryan szerepelni fog a 2. részben, de még nem tisztázott, hogy milyen formában. Az egyik legkézenfekvőbb az lenne, ha audionaplók formájában hallhatnánk viszont. A videókon láthattuk a Ryan Amusements pályarészt, egy hatalmas animált helyszínt, ami megmutatja, hogy hogyan is látta Ryan az „Élősködő világot”. Az Ő és Sophia Lamb közötti politikai ellentét a játék folyamán fog kikristályosodni.

Érdekességek

Andrew Ryan erősen John Galt karakterén alapul Ayn Rand „Atlas Shrugged” c. könyvéből. Politikai filozófiájuk megegyező és személyes történetük is hasonló. Például mindketten Oroszországban születtek és Amerikába emigráltak a kommunista rezsim hatalomátvételekor. Ayn Rand nevének betűiből kirakható Andrew Eyan neve a REW betűk hozzátételével. John Galt-hoz való utalások felfedezhetőek a Bioshock-ban, a „Kicsoda Atlas?” – „Kicsoda John Galt?” vonatkozásban, ahogy az Ayn könyvében is elhangzik. Ryan tettei is (miszerint leégetett egy egész erdőt, csak hogy ne tehesse rá a kormány a kezét és elszigetelte magát egy egész világtól) hasonlítanak egy karakterhez a könyvben, név szerint Ellis Wyatt-hez, aki erdő helyett a saját olajmezőit égette fel, hogy aztán ő is visszavonulhasson.

Ahogy fentebb is írtam, Ryan lekapcsolta a Vita Chamber-t az irodájában, nehogy újraéledjen. Ennek ellenére, ha nem követed a Little Sister-eket és hagyod, hogy a Biztonsági Robotok megöljenek, akkor a lekapcsolt Vita Chamber-ben fogsz újjáéledni.
Ryan-nek Atlas és Fontaine volt a főellensége, ám, hogy a két személy egy és ugyanaz, Ryan sosem jött rá.

Ryan hajlamos volt a kivételezésre, főleg azoknál, akik mellette álltak, olyannyira, hogy felosztotta Rapture-t és teljhatalmat adott Sander Cohen-nek és J.S.Steinman-nak a saját részlegük feletti ellenőrzésre.

Köszönöm a figyelmet!

U.I.: Bármilyen jellegű kritikát szívesen fogadok! :)

U.I. 2.: Lehet szavazni, hogy melyik szereplőről legyen a következő:

Atlas,
Bridgette Tenenbaum,
Frank Fontaine,
Jack Ryan.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. Pocok
2010.02.26. 10:05:37
LV1
Végre valaki... köszönjük a fordítást! ^_^
A következő lehetne a fia, Jack.
Várjuk! ^^
by Pocok
12. ssj3_vegetto  The Champion of the Gods
2010.02.24. 09:48:11
LV20
Válasz 11. Luke üzenetére:
Frank Fontaine lehetne a következő.
Don't Tempt My Dark Passenger
11. Luke  PlayStation.Community tag
2010.02.24. 09:39:13
LV2
Köszi a blogot!! :)
Luke
10. ssj3_vegetto  The Champion of the Gods
2010.02.24. 08:37:48
LV20
A man chooses, a slave obeys.
Don't Tempt My Dark Passenger
9. HUN_ter  Dark Soul
2009.11.21. 11:21:26
LV26
köszönöm az elismeréseket, igazán jól esik... ok, akkor hamarosan jön Atlas története ;)
So many games, so little time...
2009.11.21. 09:42:42
LV9
EZ KURVAJO!!!!
Abban a sorrendben johet a tobbi ahogy irtad.
senki sem ültetheti babyt a sarokba!
7. Penge70  PlayStation.Community tag
2009.11.21. 09:23:04
LV22
Elolvastam, és nagyon tetszik:)
Mééééég!!
6. HUN_ter  Dark Soul
2009.11.20. 18:10:57
LV26
Válasz 5. wallace üzenetére:
javítva, köszönöm :)
So many games, so little time...
5. wallace  Dark Passenger
2009.11.20. 18:07:10
LV18
Nagyon jo lett! De nem Minksz-ben (ilyen varos nincs), hanem Minszk-ben (ilyen mar van) szuletett.
4. HUN_ter  Dark Soul
2009.11.20. 14:59:45
LV26
nem copy+paste, magam fordítottam az egészet.

lehet szavazni, h meik szereplő legyen a következő!
So many games, so little time...
2009.11.20. 12:45:54
LV8
Válasz 1. TCr64EU üzenetére:
Csatlakozom, jó bejegyzés!
Ő a ró...
2. Penge70  PlayStation.Community tag
2009.11.20. 12:20:42
LV22
na ezt ma este ha hazaértem végigolvasom mert érdekel, addig is köszi:)
1. TCr64EU  Choose life
2009.11.20. 12:12:53
LV22
Ha ezt nem copy/paste-elted valahonnan, akkor kurvanagy grat, jó blog lett! :)
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV26
Dark Soul
PSC Kredit
33593 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Balázs Dávid
Fórumhozzászólások száma:
21183 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1965 db
Utolsó belépés:
2019.11.01. 15:17:55
Regisztráció ideje:
2008.09.29. 16:14:32
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea