PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

3 hozzászólás

2009.11.08. 23:22:13

Utolsó hozzászólás: krissz88

2009.11.09. 10:46:00

Megosztás
Értékeld a blogot!
A kedvenc háborúm a vietnámi, mely kijelentés önmagában morbid lehet. Ettől eltekintve így van, szeretek róla olvasni, filmeket nézni róla. Még dokumentumfilmeket is szívesen ülök végig és játékokat is örömmel játszom ebben az érában.
Nemrég volt születésnapomra egy régen rám váró csomagért mentem el a dévéd rendelő szalonba (szép kifejezés). A Názáreti Jézus mellett a Zöld sárkány volt a másik ami a papírzacskóban lapult. Játékot most nem kaptam és nem is vettem...még. De ez nem számít, egy évvel öregebben is ugyanazok érdekelnek mint sok évvel ezelőtt. Kapom is miatta az ívet sok helyen és forrásból.

A magyar kiadása ennek a filmnek egylemezes darab, de legalább kulturált extrákkal, szinkronosan. Értékeltem, éjjel már magyarul sem igen értek pedig időm már csak akkor akad a műélvezetre. Sajnos a kiadvány nem elég figyelemfelkeltő, így pár hónapja én is átsiklottam fölötte és szégyenszemre csak a zseniális Patrick Swayze halála után fordultam felé, mikor a Három évszak rendezőjének másik filmjében feltűnt a neve.

A történet teljes egészében egy menekülttáborban játszódik, ahol a Vietnámból kimenekítettek az USAba való letelepedési engedélyüket várják. Ide érkezik egy fiú kishúgával, akik édesanyjukat keresik. Párosuk csak egy a tábor drámai sorsú tömegében, hiszen megesett másodfeleségen, reménytelen szerelmesen túl bukott hadfi egyaránt akad a 48 óra alatt felhúzott tábor kerítésén belül. Szinte minden szereplő vietnámi, csak a címszerepekben tündöklő kettős képviseli a mi világunkat abban az ezo áradatban amit a háború menekültjei képviselnek.

Fantasztikus háború ez és a film, ha mást nem is tesz, de végre választ ad arra a kérdésre, hogy ki nyerte a Vietnámi háborút, mely választ évekig még érinteni sem merték a nyugati filmek, de a világon szinte senki sem. Ezt a háborút senki sem nyerte meg, de mindenki elvesztette. Az amerikaiak egyik napról a másikra otthagyták a bajba jutott déli városokat és a felbátorodott északi kommunisták bevonultak és megöltek minden értelmiségit. Vesztettek az amerikaiak 56 ezer fiatal férfit, arcot vesztettek az oroszok, akik a mészárlás nagy támogatói voltak és mindent elvesztettek a vietnámiak, hiszen a földjüket maguk perzselték fel, sajátjaikat ők maguk gyilkolták le, míg egy része hazáját is önként fel kellett adnia. Hát nem egészen csodálatos háború volt ez?

Egyik barátom képzeli, hogy ő egy ott elesett amerikai reinkarnációja vagy még inkább egy később meghalt veteráné. Bár nem ilyen mélységig, de magam is romantikus honvágyat érzek minden alkalommal amikor valamilyen felvételen viszontlátom a háborús övezetté vált vadont. Ám a fenevad, ami fajtánkat húzza az ilyen helyek felé, teljesen hiányzik a filmből és tulajdonképpen a poszt-vietnámi filmek olyan darabja lesz ez, melynek egyetlen kockája sem játszódik "odaát".

Lényegesen visszafogottabb film ez mint a Három évszak volt, de betudható talán ez annak az üzenetnek, mellyel az egykor az Államokban megtelepedett menekültek üzennek a világnak: élni kell és együtt kell élnünk ezen a sárgolyón, mert ez adatott nekünk. Akármilyen bestiális háborúk következzenek más tanulságot nem lehetne levonni soha egyikből sem. Talán kipárnázott életünkben már nem is értjük ennek a fontosságát.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. krissz88  PlayStation.Community tag
2009.11.09. 10:46:00
LV12
Azthitem már, hogy kocsmáról fogsz írni a Gyűrűk Urából:((
2. Geri
2009.11.09. 08:50:41
LV3
ezt már a TVbe is adták
HUNGARY klán
2009.11.09. 00:11:00
LV3
Patrick Swayze emlékére...nyugodjon békében.Komoly film lehet,eléggé belenyúl az ember érzelmeibe a tailer alapján és ahogy kinéztem dráma.De biztos jó ,lehet hogy majd én is kikolcsonzom a videotékából.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea