PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

3 hozzászólás

2009.11.05. 22:40:52

Utolsó hozzászólás: Kalifa23

2009.11.06. 15:51:28

Megosztás
Értékeld a blogot!
Mickey's Safari in Letterland - elveszett jelentés

Megtört a jég, hiszen nem átallok végül is egy SKN (sárga kazettás nintendó) játékot ismertetni. Fúj és még egyszer fúj. A fennmaradó időben viszont szeme közé nézünk az iszonyatnak, amit edukációs játék néven ismer a világ.
Nem tudom az első(?) SKN ismertetőm nem egy anekdotával kezdeni vidéki életemből. Megfelelő nosztalgiával kezelem azt a pálinka ízű kort, de minden szavam igaz. Nagyanyám kis vályogházán volt egy tévéantenna és a házában volt egy kis tévé. Ez a kis tévé az esetek legnagyobb részében C64-et és szappanoperákat futtatott. Azonban esténként furcsa dolgokat csinált, egy alkalommal a sima tévéantenna Dunaúj térségében behozta a HBO(!!!) adását kristálytisztán és élesen is.

Na de az igazi csodát akkor művelte ez a Tesla áldotta gépezet, amikor egyik éjjel az addigi hangyaháborús adás helyett a Chip és Dale játékot kezdte el teljes erővel adni képpel és hanggal. Mind a mai napig rejtély, hogy kik és honnan, unatkozó garázstévések nyomták e, de az biztos, hogy a falunkban az a játék senkinek nem volt meg. Az adás harminc dicsőséges percig ment, a srác valahol játszott és én döbbenten néztem ahogy hol bénáz, hol sikerrel ugrik át tereptárgyakat. Egészen különleges élmény volt.

http://www.vizzed.com/vizzedboard/nes/screenshot/Mic...
Túl sok az egér és kevés a fóka, ahogy mondani szokták.

Rátérve a recens játékunkra el kell mondanom, hogy nagyon megnehezíti a vadászatot az, hogy mindig más néven találom meg a SKN játékokat a licitálós oldalakon. Igaz, ezt a mostanit most 1Ft-ért sikerült szereznem ... talán ez nem nagy ár ilyesmiért. Nem láttam még soha, nyilván beszereztem és egy zsibbadtabb délután egy füst alatt végig is vittem. No persze, ennek is megvolt az oka.

A játék ugyanis egy gyerekeknek készült tanító jellegű játék. Így az embernek fia hiába rakja a nehézséget 'super advance' fokozatra, meghalni sohasem lesz képes. A célt pedig minden pályán kisebb nagyobb ugrálások után könnyű elérni, a 24 betűs ábécé egy-egy darabját kell beszerezni minden pályáról. Van másodlagos feladat is, három kisebb betűt kell befogni lepkehálóval, hogy aztán egy 8-bites képet mutasson a főnévről a játék.

http://games.multimedia.cx/wp-content/uploads/mickey...
Habakuk fáraó sírja újabb betűtésztákat rejt.

Ami miatt azonban feltétlen beszélnem kell a grafikáról az az animáció ritkán látott részletessége. Mickey kúszik és mászik, sapkájába kapaszkodva esik vagy ruhát porol, de minden alkalommal élvezet nézni amit leművel. Borzalmas, de a 8bites részletesség szinte szemet gyönyörködtetően rajzfilmes olykor. A különböző pályák külalakja is kellemes, a későbbi alkalmakkor feltűnő Goofy szökőkút minden alkalommal nevetésre ingerelt.

Amitől viszont könnyen agyhúgykövet kaphat az amund vagy annak lakótársa a játék egyik legnagyobb erénye is egyben: beszél. Minden egyes betűt érthetően kiejt, ami nem is lenne baj, de nevet és harákol állandó jelleggel. Hülye egér, amúgyis a harmadik legkellemetlenebb szinkronja neki van a Disney figurák közül (második Goofy, akit imádok és első Donald, aki a frászt hozza rám mindig). És bármi van röhög: ha pályát kezd, ha befejez vagy ha éppen csak a nagy térképen választunk. És a 24 pálya teljesítése közben ez nagyon, nagyon idegesítő tud lenni.

http://s.uvlist.net/l/y2009/07/61283.jpg
A győzelmi képernyő évekre elegendő munkát adhat a gyermekpszichiátereknek világszerte.

A játék végére érve egy meglehetősen érthetetlen kép és az addig begyűjtött betűk jelennek meg, hogy ez utóbbiak eldalolják az ABC dalt amit minden angolul tanuló óvodás ismerhet. Én nem, én valami vörös kastélyos könyvből tanultam, igaz, azt nagyon szerettem. Szóval a befejezés nem egy nagy etwas, de e téren a hasonlóan NES érába tartozó Final Fantasy sem ékeskedhetett, ami viszont cím így szerintem jó ez. AVGN a megmondhatója van ahol ennyi sem fogad.

Imhol végére értem az első SKN ismertetőnek. Amennyiben van rá igény akkor népes és számos gyűjteményem darabjairól írok majd a jövőben (telefonnal most már a "valódi" borítóképeket is megmutathatom), de persze csak ha éppen nincsen PS2 viszonylatban semmi említésre érdemes. A NES és ezáltal az SKN korszak a számomra a C64hez hasonlóan méltó módon ért véget, indulat nélkül tudok emlékezni rá mind a mai napig. Igaz, a ráncaim csak azután simultak ki végleg, hogy meglett a Contra Force újra.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2009.11.06. 15:51:28
LV2
Nekem ez még meg is van valahol sárga kazettán. Amúgy ezek a sárga kazettások mind "eredeti" NES game-ek. Kivéve az olyat hogy ráírják, hogy Megaman7 aztán csak a Darkwing duck fejét alakítják át Megaman-éra. :)
a.k.a. Bandee23
2. wmartin  PlayStation.Community tag
2009.11.05. 22:58:16
LV15
Válasz 1. Jesus üzenetére:
azaz :D

Good times, good times... :)
Bow ties are cool !
1. Jesus  PlayStation.Community tag
2009.11.05. 22:54:27
LV20
Régi jó sárga kazettás korszak. :D
Spupul!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea