PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

8 hozzászólás

2009.11.04. 23:16:32

Utolsó hozzászólás: krissz88

2009.11.05. 15:06:48

Megosztás
Értékeld a blogot!
Ismerős az érzés amikor látszólag csak neked tűnnek fel nagyszerű dolgok a világban és senkit sem érdekel? Ellenkező esetben mikor problémákat látsz és megosztod a körülötted lévőkkel még te leszel a közellenség? Ilyen érzés írni erről a filmről, ami valahol hasonló kérdésekre keresi a választ.
Pár hónapja(?) tűnt fel először a radaromon ez a film, amelynek már az előzetes is kellemesen nosztalgikus hullámokat keltett a gerincem filmnézéshez szokott részein. Az évekkel korábbi Arnold film, a Hatodik napon mentalitásának továbbélését láttam viszont benne.

A koncepció ugyebár egyszerű: végy egy sikerének csúcsán lévő akciószínészt és kényszerítsd fejesugrásra egy, a modern világot érdeklő témát boncolgató sci-fi filmbe. Az eredmény, ahogyan akkor is, most is meglehetősen vegyes képet ad, olyasmi íze lesz ami nem mindenkinek tetszik, de ott van benne a lehetőség, hogy az embert megfogja.

Az ezredfordulón népszerű téma, a klónozás, hála Istennek lecsengett. Az utóbbi években a nyugati médiumok is inkább új téma felé fordultak, a távirányítható bábok problematikája felé. Más kérdés persze, hogy keleten ez a téma már évtizedek óta ment és mostanra talán teljesen le is csengett, de senki ne érezze véletlennek, hogy a Spielberg féle szellem a kagylóban tervek most kerültek elő a kalapból.

Az Én, a robot után persze már kevés lett volna sorozatszámmal és érzelmekkel rendelkező lényekről egy tanmesét készíteni, így a Hasonmás alkotói egy kellemesen cyberpunk felütésű ötlettel álltak elő. Egy olyan világban, ahol az embereket a hétköznapok minden területén humanoid protézisek válthatják fel megváltoznak a körülmények: megszűnhet a bűnözés és olyan vágyakat is büntetlenül élhetnek ki az emberek, melyeket titkoltak mások és a világ elől. Persze ezt nem mindenki üdvözli egyforma örömmel és a társadalom reakciója "hasonmásmentes" zónák létrehozása mellett az elembertelenedő világ elleni állandó harc lesz.

Ebben a talán nem is túl idegen vagy felfoghatatlan utópiában történik egy felfoghatatlan eset, miszerint gyilkosságot követnek el egy prominens személy fia ellen a hasonmásán keresztül, ami az ismert fogalmak szerint elképzelhetetlen. No persze, az informatika világában a 'lehetetlen' egy relatív fogalom és hamarosan az ügyön dolgozó FBI ügynökök is olyan láthatatlan falakba ütköznek, amelyek megkerülése csak az addigi biztonságuk feláldozásával lehetséges.

Több okból sem lenne ildomos a film történetének mélyebb kivesézése. Elsősorban talán mert mai szemmel ijesztően rövid maga a film. 89 perc általában jogos hiányérzetet hagy csak maga után a két, két és fél órás műsoridőt megszokott világunkban. Ez és a filmről olvasott rossz kritikák majdnem eltántorítottak, hogy elmenjek megnézni moziba a filmet. Azoknak mondom akiket hozzám hasonlóan ezek meggátoltak eddig, hogy sokat veszítettem volna ha így teszek.

A film ugyanis kivételesen jó volt. Okos, meglepő, szórakoztató és értékes is. Ez utóbbit külön is kiemelném, mert Bruce Willist játszani, színészkedni talán a Sebezhetetlenben láttam utoljára ennyire őszintén. Személy tragédiáját olyan kulturáltan adagolják a filmbe, hogy nem csak kolonc lesz a szereplő és így a néző nyakán, hanem fontos részese a cselekménynek. A történet ugyebár ezzel a zseniális ötlettel indít, majd egy kellemesen feszes ütemet tartva a végkifejlet meglepő és egyben nosztalgikus megoldásáig szoros tempót diktál.

Valóban, ritka példája, hogy a kevesebb műsoridővel jól gazdálkodva egy ütős és szórakoztató filmet lehet alkotni. Még így is vannak lehetőségek apróbb elemek megismertetésére. Sokan hiányolták például, hogy a megváltozott világról többet tudjunk meg. Azonban a földalattin játszódó néma jelenetből nekem sokkal többet mondtak az egyszerre hullámzó műemberek, mint még fél óra ripacskodás valami kötelező mellékszereplővel.

Annak aki szereti az akciófilmeket és/vagy jó sci-fiket ajánlom. Aki szereti a jó Bruce willis filmeket annak nem kevésbé. Leginkább azonban azoknak ajánlom akik hozzám hasonlóan ki voltak éhezve már évek óta valami cyberpunk ízű darabra. Vigasztalásul mondom, hogy bár pont azt amire régen vágyunk ettől a műfajtól sosem fogjuk megkapni, de a Hasonmás nagyon közel áll hozzá és ez is valami manapság.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. krissz88  PlayStation.Community tag
2009.11.05. 15:06:48
LV12
Nem tudtam komolyan venni Bruce színészi alakítását ezzel a körszakállal:D
7. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.11.05. 12:05:02
LV19
Amennyire vártam ezt a filmet, akkorát csalódtam benne.
6. Penge70  PlayStation.Community tag
2009.11.05. 07:08:54
LV22
szerintem bűn rossz film....sajnos
5. vintezis  PlayStation.Community tag
2009.11.05. 05:22:27
LV3
SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A legnagyobb hiba a végén van szerintem, amikor lekapcsolja a rendszert, de a robotok tovább mennek "maguktól(??)", majd később összeesnek, leállnak, karamboloznak, stb. Mindezt úgy, hogy korábban bemutatták többször is, hogy mi történik, ha valaki lekapcsolódik a "robijáról": a robot megdermed, mint egy szobor, abban a pillanatban.
PSN ID: vintezis-hun
4. vintezis  PlayStation.Community tag
2009.11.05. 05:18:09
LV3
Az alapötlet tetszett, de rengeteg hiba és kihagyott ziccer jellemzi. Összességében csalódás volt.
PSN ID: vintezis-hun
3. Alien  PlayStation.Community tag
2009.11.05. 00:21:22
LV10
Nekem elég kettős érzésem volt a filmmel kapcsolatban...Maga a jövőkép elég morbid,de vhogy mégis elképzelhetőnek tartom...A film nem rossz,de végig az volt az érzésem,hogy ez a téma egy komolyabb rendező esetében sokkal jobban ütött volna...
2009.11.04. 23:42:17
LV2
Nem tudom, nekem hatalmas csalódás volt... Semmi eredetiség nem volt benne, szinte minden egyes eleme volt már valamilyen más filmben: Hetedik napon, Total Recall, Szárnyas Fejvadász, Én a Robot, plusz volt egy kis Matrix utánérzésem is, már ami a "meghal a robot- meghal az irányítója is" részt illeti, de ez mondjuk mindegy. Semmi mélysége nem volt (a főszereplő családi tragédiája bevett klisékből áll ismét, társadalom/technológia kritika detto), még ha szerették volna is hogy legyen... Pedig a cyberpunk stílusában némi elgondolkodtató ötlet sosem árt...
1. Leto  PlayStation.Community tag
2009.11.04. 23:38:27
LV1
Egyetértek.
Nekem is tetszett!
"Épp ez ment" alapon ültem be rá.
Egy régi-vágású sci-fi, a régi-vágású rajongóknak, apróbb hibákkal.
Sorra jönnek a csili-villi alkotások, meg a megalomán jelenetekkel tűzdelt csodák, de nekem nagyon kellemes élményt nyújtott, és bizonyítja h lehet nagyszerű sci-fit csinálni viszonylag kevés látványelemmel.
A jól belőtt hossz is sokat dob a filmen, ha egy 10 perccel hosszabb, már lehet morgok kicsit.
"A világ megmentéséhez egy ember nem elég!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea