PlayStation.Community Blog ›› Bajnok

10 hozzászólás

2008.11.03. 13:04:05

Utolsó hozzászólás: Bajnok

2008.11.04. 14:09:50

Megosztás
Értékeld a blogot!
A stratégiai védelmi kezdeményezés (angol nevén Strategic Defense Initiative, rövidítve SDI (ejtsd „esz-dí-áj”), népszerűbb nevén csillagháborús tervezet Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére indult el 1983. március 23-án. Az SDI célja földi és űrbéli telepítésű fegyverek használata volt stratégiai atomfegyvereket hordozó ballisztikus rakéták ellen. A kezdeményezés szakított a korábbi stratégiai támadási doktrínával, a kölcsönös pusztulás elméletével, és inkább a stratégiai védelemre összpontosított. Bár a teljes stratégiai védelmi rendszer soha nem készült el vagy lépett hadirendbe, az SDI-jal kapcsolatos kutatások a napjainkban is kifejlesztés alatt álló antiballisztikus rakétarendszer kutatását is segítették. 1984-ben az SDI elmélet gyakorlati megvalósítására megalapították a Strategic Defense Initiative Organization-t (rövidítve SDIO, magyarul stratégiai védelmi kezdeményezési szervezet). Az SDIO az amerikai hadügyminisztérium alá tartozik – nevét 1993-ban Bill Clinton elnök BMDO-ra változtatta (Ballistic Missile Defense Organization, ballisztikus rakéták ellen védő szervezet). A névváltoztatás a feladat megváltozását is tükrözte: a szervezet célja az országos rakétavédelemről a hadszintéri védelemre, azaz egy globális méretű védelemről regionális méretű védelemre változott.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. Bajnok
2008.11.04. 14:09:50
LV4
Válasz 9. tusinger üzenetére:
A 80-as években már a GDP 40 százalékát költötte a SZU fegyverkezésre, és még így sem tudta felvenni a kesztyűt Amerikával aki talán az 5 százalékát költötte el...
A szocializmus elbukott, a kapitalizmus győzött.
Ma végre a perforáció mentén tépnek el
2008.11.04. 06:59:14
LV1
Meggyőződésem, hogy ez volt az évszázad blöffje, az utolsó szeg a Szovjetunió koporsójába ! Amikor Reagan bejelentette egy kisfilmet is bemutattak, hogy ez hogyan fog működni. Ezt a kb Pirx kapitány stílusban legyártott scifi-t halál komolyan mutogatta az MTV újra és újra, és gondolom a többi varsói blokkban lévő média is. Űrhajók, lézersugarak, rakétaerdők. Ez volt az a terv aminek érdekében akkoriban egy kapavágást sem tettek az amerikaiak és amit a szoc blokk vér komolyan vett, ugyanis a rendszerváltás környékén napvilágot láttak azok a dokumentumok amikből kiderült, hogy a szu megpróbálta minden tartalékát mozgósítani, hogy felvegye a versenyt a Star Trek-el - néhány év múlva bedobták a törölközőt !
8. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2008.11.03. 18:40:17
LV7
Válasz 6. persuid üzenetére:
Mi is a suliban néztük, nagy sírásrívás volt az biztos.

Nagy divatja volt ráadásul az atomháborús filmeknek, csak hogy feldobódjanak az emberek, asszem Másnap volt az egyik, meg Szálak az angol verzió.
Aki nem látta ezeket, annak elárulom, hogy nem hepiend a végük. Kb mint a medmex, csak senkinek nem volt belőve a sérója.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
7. Geri
2008.11.03. 18:15:04
LV3
Piszkos ruszkik.
HUNGARY klán
6. persuid  PlayStation.Community tag
2008.11.03. 17:45:08
LV3
Válasz 5. NEXUS0001 üzenetére:
Rémisztő belegondolni is...
Emlékszem,mikor meghalt Brezsnyev,utána meghalt Andropov,majd Csernyenko is...de nagyon gyorsan egymás után!
Utánuk jött Gorbacsov,ha jól emlékszem.
Ja,és mintha Brezsnyev temetését adta volna a tévé,pedig hétfő volt és az adásszüneti nap volt...de erre már nem biztos hogy jól emlékszem.
Anri,you are the breast...I mean the best
5. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2008.11.03. 17:36:43
LV7
Válasz 4. persuid üzenetére:
Talán akkor voltunk legközelebb az atomháborúhoz. Az oroszok rendesen bexartak, és ha úgy vesszük szerencsénk volt, hogy az orosz vezetés volt annyira idealista, hogy feladja az elveit a jólét reményében. Ha Brezsnyev elvtárs kicsit tovább él, akkor most azon versenyeznénk, hogy kinek van szebb kőbunkója, már aki túlélte az egészet.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
4. persuid  PlayStation.Community tag
2008.11.03. 17:30:45
LV3
83-ban voltam nyolcéves,és már akkor is figyelgettem a híradót gyerekfejjel és ha nem is értettem ezt az egész hidegháborúsdit,én féltem.
Féltem hogy háború lesz.Erre még ma is annyira emlékszem,olyan tisztán bennem van...
Anri,you are the breast...I mean the best
3. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2008.11.03. 14:41:14
LV7
Válasz 2. Bajnok üzenetére:
Így van, és ez is egy ok volt, hogy ők nem tudtak volna olyan fejlett védelmi rendszert építeni. A stratégiai helyzetük is rosszabb volt, hiszen amcsi támaszpontok vették őket körül minden oldalról.

Ha úgy nézzük az SDI a leghatékonyabb fegyverrendszer a Világon, hiszen még csak meg sem kellett építeni ahhoz, hogy egy birodalmat térdre kényszerítsen;)))

Talán teljes kiépítettsége esetén se lett volna sokkal több, mint a most tervezett regionális változata. Más kérdés, hogy a "lator-országok" korlátozott nukleáris csapásmérő kapacitásának semlegesítésére tökéletesen elegendőnek tűnik, és így az USA tovább folytathatja azt a politikáját, amivel akár regionális nagyhatalmak ügyeibe is saját szájíze szerint avatkozhat be, akár kisebb, hagyományos fegyverekkel vívott, vagy akár korlátozott atomháborúkat is kirobbantva.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
2008.11.03. 14:25:05
LV4
Válasz 1. NEXUS0001 üzenetére:
Csak a SZU mindig is szar volt elektronikából...
Ma végre a perforáció mentén tépnek el
1. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2008.11.03. 14:18:31
LV7
Amikor az SDI-ról van szó, ne feledjük, hogy a pajzs mellé mindig tartozott kard is, amellyel az ellenfelet le lehetett győzni.

Habár a nyugati médiában folyamatosan az SDI védelmi jellegét hangsúlyozták, szakértők számára nyilvánvaló volt, hogy ésszerű erőforrás ráfordítással nem építhető olyan védelmi rendszer, amely a Szovjetunió első, tömeges atomcsapását akár kb. 90-95% hatásfokkal tudná semlegesíteni! Miközben az 5-10%-nyi célba jutó atomrobbanófej is gyakorlatilag válaszcsapás képtelenné tehette volna az Egyesült államokat.

Az SDI rendszer viszont olyan rakétarendszerekkel párosítva, mint pl a Pershing II, mely 10 perc alatt akár Moszkvát, vagy a kb olyan távolságra levő rakétatámaszpontokat is támadhatta, már ideális elsőcsapásmérő rendszer lehetett volna. A Szovjetuniónak a rá mért "megelőző" csapás után, már nem sok ballisztikus rakétája maradt volna, melyeket viszonylag hatékonyan tudott volna akár az akkori technikai színvonalon is a rendszer megsemmisíteni, így a kezdeményezés kitalálói szerint lehetővé vált az atomháború megnyerése.

A Szovjetunió vezetése látva a 30 éven keresztül fennálló hadászati erőegyensúly várható megbomlását, erőteljes politikai ellen kampányba kezdett és ők is fokozták a hasonló rendszer kialakítását szolgáló kutatásaikat.

A rendelkezésre álló gazdasági/pénzügyi erőforrásokat azonban nem csak a hadiipar szívta el, hanem a hirtelen, és a 10 évvel korábbi olajválságot tekintve bizonyos tekintetben megmagyarázhatatlan módon bekövetkező olajárcsökkenés is.
A sajnálatos csernobili katasztrófa egyfajta kegyelemdöfés volt a rendszernek, mely után a szovjet vezetés kezdeményezésére látványos enyhülés következett be a nagyhatalmak viszonyában, ami a Szovjetunió közeli szétesését tekintve, utólag egyfajta kapitulációként is értelmezhető.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV4
Kitiltott felhasználó
PSC Kredit
3220 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Varga Tamás
Fórumhozzászólások száma:
822 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
114 db
Utolsó belépés:
2008.12.17. 14:52:30
Regisztráció ideje:
2008.10.11. 22:06:26
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea