PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

7 hozzászólás

2009.09.15. 00:42:35

Utolsó hozzászólás: rolmanus

2009.09.15. 13:03:53

Megosztás
Értékeld a blogot!
Aki hozzám hasonlóan nem tudott elképzelni gyerekkorában más programot vasárnap délután, minthogy a Disney összeállítást nézze nem kell egyedül éreznie magát. Ahogyan elmerülök ebben a különös "játékvilágban" elgondolkozom azonban, hogy ez mit is jelent ma.
Ritka bepillantás magánéletembe:
(lány): - Ha holnap sem borotválkozol úgy fogsz kinézni, mint a Robinson a sorozatból.
(fiú): - Melyik Robinson?
(lány:) - Van valami gyenge sorozat most a tévében, olyan mint a LOST csak ez most a múltban játszódik és csak egy ember került valami szigetre. Fogadok ebben sem derül ki, hogy mi van a szigettel.
(fiú:) - Mert furcsa dolgok vannak ott is?
(lány:) - Nem tudom, csak anyám nézi.

Defoe halott és mint ilyen minőségében általában mindenki, csak dicstelenül pöröghet a neki szánt földben (tradicionálisan) Kínáig. Napjaink egyik legnagyobb közhelye, hogy sokmindent feldolgoznak, remake-nek, újraértelmeznek. Ez nem feltétlenül vagy eredendően rossz, kevesen tudják például, hogy a Szökevény című kultikus akciófilm is egy tévésorozatból lett mozifilm. Jogos kritika azonban, hogy minden átírással veszít valamennyit az eredeti a jelentéséből. Talán akkor szerencsésebb az alkotó, ha halála után kerül más médiumok vágóasztalára.

Ellenpéldák is akadnak persze. Talán sokan ismerik A Vándorló Palota című rajzfilmet Miyazaki művei közül. A kiműveltebb kritikusai azt hozták fel negatívumaként, hogy az adaptált angol mesekönyvtől gyökeresen eltért és nagyon japános lett. Érted, japános. A könyv eredeti írója azonban azt nyilatkozta, hogy megtekintette a kész művet és örömmel vette tudomásul, hogy a könyve üzenetét Miyazaki megértette és sikeresen adja át mozgóképen. Ennek persze két olvasata van: egyik oldalról ott van az, hogy már ha akarna sem tudna tenni ellene, hogy a kiadója eladta pénzért a jogokat és nem akar másnak a dolgába belepiszkítani (nevezzük ezt 'Joker mentalitásnak', mikor Nicholson nyilatkozta, hogy Ledger jobban játszotta a karaktert mint ő, nyilván...) vagy elképzelhető, hogy valóban létezik ez az emelkedettebb olvasat az alkotók, szellemi emberek körében, hogy képesek tisztelni másokat és azok munkáit. Leírva ezt nagyon naivnak érzem most magam, de örülnék ha ez lenne igaz.

Van ez a különleges játék, amiben a Disney és Final Fantasy karakterek adnak egymásnak randevút. Egyik oldalon tulajdonképpen a gyerekkorunk, másikon mondhatni a tini korszakunk áll és ezek valahol (egy hetedikes korú gyerek magasságában) összezúdulnak és lesz belőle valami. Mindenki ismeri a "mesét", hogy a Square meg a Disney fejesei egy liftbe szálltak és mire kiléptek már megszületett az elhatározás. Úgy gondolom (bárhogyan is volt) ez a végzet: olyasmi aminek ilyen vagy olyan módon meg kellett történnie egyszer.

Kevesebben, de talán vannak akik ismerik Tezuka munkásságát, aki egymaga vezette be japánba az animációt. A manga uralta sziget gyermekeinek ikonikus rajzfilmszereplőket adott az Államokból megtérve (pl. Astro Boy, Kimba) és tulajdonképpen elindította az újhullámos rajzfilmeket, amiket animének ismerünk ma is. Ez a tehetséges ember azonban nem mástól tanult, mint Disneytől. Le sem lehetne tagadhatni a Simba és Kimba karakterek közötti finom hasonlóságot (a nevükön kívül mindkettő oroszlán és atyjuk trónját kell visszaszerezniük).

Mindez azonban semmi ahhoz képest a kulturális körképhez ami a Szívek Birodalmában vár azokra akik átlépnek a kapukon. A nagy kérdés azonban az, hogy ezt a kultúrtörténeti emléket kinek is szánták tulajdonképpen. Kénytelen kelletlen egy újabb anekdotához fordulok a kérdés feltevésben. Egyik kedves kereskedő ismerősömnél üldögéltem éppen amikor betért egy fiú és az anyja. PSP játékokat kerestek, kiemelten olyasmit ami nem erőszakos. Régi nóta, gondoltuk összenézve és ő már méltatta is a lehetséges játékokat. A srác csak azért is a Gangs of London mellett voksolt, pedig az anyja emlékeztette, hogy (figyelj) saját maga zúzta szét a játékait legutóbb amikor túlpörgette magát. Ezen kicsit megütköztem és mikor továbbálltak terelődött beszélgetésünk róluk az üzletben éppen akkor kapható volt Micimackós játékra.

Kíváncsian kérdeztem mi esély van arra, hogy ma egy fiatal srác anyjával vagy haverjaival betévedve leemeljen egy ilyesmit. A válasz egyszerű volt: semmi. A fiataloknak 8 évesen KELL a GTA, mert mindenki azzal KELL, hogy játszon. Ha valami lassabb vagy ráérősebb mint egy Unreal Tournament meccs jó eséllyel soha nem fejezik be. Ennek csak egyik része, hogy persze aki letölt az sorra próbálja a játékokat és semmi sem fogja meg, nem köti le, de ott van a másik rész is, hogy TÉNYLEG nem fogja meg az ami nem GTA és nem robban szét azonnal minimum hat agyvelő.

Micimackó, Donald Kacsa, Goofy ... leírni is szégyellem lassan ezeket a neveket, de úgy érzem jogom van hozzá, mert nekem még volt Böhöm Könyvem (Ugye, hogy ugye?). A Goofy mozifilmet számtalanszor néztem meg, ma is minden nehezebb nap előtt ha van időm végig, félig vagy az első dalokig megtekintem. Azok a Disney mitológiával elmondott példázatok barátságról, életről, családról nagyon-nagyon mélyen bennem ragadtak. De aki sohasem ismerte őket annak mi van a Szívek Birodalmának kapuin túl?
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.09.15. 13:03:53
LV22
Válasz 6. Gulandro üzenetére:
Ofkorsz. :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
2009.09.15. 12:31:58
LV2
Válasz 4. rolmanus üzenetére:
Itt is megkérdezem, hogy engeded e hogy a hozzászólásaidból idézzek a majdani ismertetőben.
2009.09.15. 10:47:30
LV2
Válasz 4. rolmanus üzenetére:
Nagyon durván sok játék érkezik most hozzám. Kivételesen képet is csinálok majd róluk mert tényleg eszement. A KH2 beszerzése kicsit váratni fog most magára, kiköltekeztem egy időre...
4. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.09.15. 10:45:08
LV22
Hát igen. De a Kingdom Hearts minden korosztálynak mese. Huszonévesen is ugyanakkora élmény vele játszani, mint tizenévesen. Nem, nem ciki. De erre csak azok jönnek rá, akik játszanak is vele. :)

(Ajánlom a második rész azonnali elkezdését is, mert az is nagyon karaj ám! :) Igaz, egy kicsit felborul benne a Disney-Square egyensúly, ennek ellenére nekem jobban tetszett, mint az első)
She was a real hero... She was a true Patriot!
2009.09.15. 10:32:05
LV2
Válasz 2. Bula üzenetére:
Csillagos ötös válasz. :)
2. Bula
2009.09.15. 10:25:53
LV10
Karak.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
1. Masamune  PlayStation.Community tag
2009.09.15. 06:11:10
LV14
Inkább a Szívek Királysága. Őőőőmmmm.....miféle gondolatokat kéne, hogy ébresszen bennem eme írás?

"De aki sohasem ismerte őket annak mi van a Szívek Birodalmának kapuin túl?"

Erre marha egyszerű a válasz: Az megismerheti, ha megadja az esélyt rá.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea