PlayStation.Community Blog ›› kobe

59 hozzászólás

2009.09.12. 13:36:16

Utolsó hozzászólás: Masamune

2009.09.14. 13:31:21

Megosztás
Értékeld a blogot!
A következő írás DarkVenomtól származik. Őt jól ismerhetjük (ismerhetik, akik anno ott fórumoztak) az 576 egykori fórumáról, mostanában pedig ő is a külön blogolás útjára lépett.
Ennek köszönhető az írás kissé zabolátlan hangneme, ami ennek ellenére szerintem elég sok igazságot tartalmaz.

handheldek...

na de lássuk mit ír róluk Venom:
A videojáték-ipar legnagyobb átverése: a handheld

A videojátékozás kényelmes hobbi. Az ember fogja éppen meglévő masináját, egy, maximum két kábellel ráköti a tv-jére, majd kézbe veszi az irányítót, beül kedvenc, pihe-puha foteljébe, és órákra leköti magát. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor kitűnik a videojáték hátránya a mobil szórakozással szemben. A laptop analógiájára azonban ezt is megoldotta az ipar: hordozható gépek, melyek pont jók arra, hogy a függők a vonaton töltött pár órát, netán a metró nettó 30 percét is végigjátszhassák. Állat.

A nagy büdös lóf*szt.

A Nintendo talán legnagyobb találmánya volt a hordozható kézikonzol Gameboy, mely iparág gyakorlatilag a mai napig sikere fő forrása. A handheld hihetetlenül népszerű lett - ki ne akarna a buszon lenyomni pár környi autósjátékot, netán flipperezni egy liftben, kicsit platformozni biciklizés közben?

Amíg a handheld megmaradt annak, ami - a nagykonzolt helyettesíteni nem tudó, de nem is akaró, kvázi pótcselekvést biztosító szerkentyűnek - nem is volt baj vele. Nem túl tartalmas, rövid, de bármikor előkapható, könnyen játszható játékok, melyekről hamar meg tudunk feledkezni, de időelbaszásnak abszolút megfelelnek. Ez a trend még a Gameboy Colornál is tartotta magát, és bár az Advance-ra már kijöttek olyan cuccok, mint mondjuk a Golden Sun, még mindenki helyén kezelte a gépet, és annak valódi rendeltetését.

Ami aztán a PlayStation Portable és a Nintendo DS - alkotta generáción teljes mértékben felborult.

Manapság divat lett mindent high-tech kütyüvé avanzsálni. A mobiltelefon szinte már mindent tud, csak a GSM-et normálisan kezelni nem, a handheldek - leginkább a PSP - meg mindenre, csak játékra nem jó. De ne szaladjunk előre.

Szóval a Sony eldöntötte, komolyra veszi a stílust, szemben a Nintendo gépével. A PSP nem egyszerű handheld konzol, hanem az abszolút trendiség jegyében minden olyan funkcióval rendelkezik, amely manapság elvárható egy kézbe vehető tárgytól. A komolykodás azonban nem csak a külső és belső stílusosságban mutatkozik meg, hanem a kínálatban is.

A PSP és a DS talán a handheldek első olyan generációja, melyek játékai tartalomban fel akarják, és fel is tudják venni a versenyt a nagygépes játékokkal. Technikailag a DS hozza a PS1, míg a PSP alulról karcolja a PS2 szintjét, így már úgy érezheti a játékos, emulátorokkal játszik. Azonban kérdés: kellenek-e több tízórányi játékidővel rendelkező, egy ültében, szakaszokban nem játszható játékok kézikonzolra, melyet alapvetően nem hosszú játékra találtak ki?

Az én válaszom az egyértelmű, nagybetűs NEM. Nagyon sok oka van, amiért szerintem igazán komoly, tartalmas játékélményt nyújtó programot nem lehet kézikonzolra elkészíteni, úgy meg pláne nem, hogy a nagygépes produktumokkal egy lapon említhetők legyenek.

Több aspektusból is megközelíthető a dolog. Vegyük a legegyszerűbbet, magát a tényt, hogy kézikonzolról beszélünk. Egy jó esetben is két mobiltelefonnyi kijelzővel rendelkező masina fölé görnyedés egyszerűen képtelen pótolni azt a játékélményt, amit egy tv, és főleg manapság a HDTV nyújt. Most eltekintek a kézikonzolok eredeti rendeltetésétől, miszerint nem is otthoni játékra találták ki, hanem buszra, nyaralásra, satöbbire, mivel a gépeken fellelhető kínálat sem ezt támasztja alá, de erről később. Szóval handhelden egyszerűen kényelmetlen játszani, képtelen beszippantani úgy egy program, mintha azt fotelből, tv-n játszanánk. Nem beszélve az irányítási képtelenségekről, főleg a PSP esetében. Az az analóg karnak csúfolt csúszkabalfasz mindenre jó, csak élvezetes játékra nem, főleg, hogy csak egy van belőle. Aki a MGS Portable-t képes volt vele végigjátszani, annak minden elismerésem, aki meg kitalálta a PSP Go-t, mint fejlődés, azt először is kiröhögöm, másodszor meg a k*rva anyjával szórakozzon. Kiknek készítették, manóknak?

De irányítástól függetlenül sem jó irány az, ha komoly játékok jelennek meg handheldre. Vannak ugyanis olyan zsánerek, amik egyszerűen nem kézikonzolra valók, gondolok itt a JRPG-kre. Ezek időigényes cuccok, amikhez szükséges, hogy olykor 3-4-5 órát is tudjunk velük egyszerre játszani, hiszen fél- vagy egy órára előkapva értelmetlen az egész. Handhelden viszont kényelmesen ennyit játszani, úgy, hogy a játékélmény ugyanolyan legyen, mintha tv-n játszanánk, képtelenség. Mindig fáj a szívem, amikor olyan játékok, mint a Dragon Quest IX ilyen nevetséges formában, DS-re jelennek meg.

Mert nem csak a kényelmetlenségről van szó, hiszen fontos szempont - akárki akármit is mond - a technikai színvonal. Ha a handheldet nem arra használjuk, amire való, hanem komoly játékra, mely esetben ugyanúgy otthon ülünk, mintha nagygéppel játszanánk, miért ne lehetne figyelembe venni a technikai szempontokat? Tehát én se megyek el mellette. Illusztráljuk képpel azt az esetet, amikor mondjuk a 10 évvel ezelőtti, nevetséges külsővel rendelkező GTA: Chinatown Wars-t toljuk a nagygépes GTA IV helyett.
És akkor itt van ő, a kényszerű kompromisszumok játéka.
Azzal áltatjuk magunkat, hogy kategóriájában ez a legjobb - de kérdem én, minek? Ezt sem buszos 10 percekre találták ki, hanem tartalmas időtöltésre, de akkor miért kell beérni vele? Csak mert ennél jobb ebben a formában nem lehet?

Miért akarjuk versenyeztetni a handheldet a nagygéppel? Miért várunk, követelünk ugyanolyan játékokat kézikonzolon, mint a nagytestvéreken? Miért gerjedünk olyan kib*szottul a handheldre? Megmondom: nem is a játékosok akarták ezeket a játékokat hordozható formában.

A Nintendo egyik korábbi kézigépe sem a tartalmas játékok miatt lett olyan népszerű, amilyen, tehát én most se gondolom, hogy fogyasztói oldalról keletkezett volna igény, vagy ha igen, akkor sem akkora, hogy szinte a handheld pótolja a nagygépeken jelentkező JRPG-hiányt, mondjuk.

Szerintem roppant egyszerű a magyarázat, mégpedig a pénz. Olcsó fejlesztések - hiszen az előző generáció asztali konzoljainak középkategóriás játékainak fejlesztési költségét sem érik el szinte a handheldes projectek - ugyanakkora eladással, mintha nagygépre jönne, jóval nagyobb bevételt generál, mintha rászánnák magukat, és komoly energiát fektetnének a dologba. Ez nem volt nagy spanyolviasz-szarás részemről, tény, de nekem egyelőre ez jön le.

Ott van a PSP. Gyakorlatilag egy eredeti franchise sincsen rá, csak a PS2-n befutott címek iparosmunkái jelennek meg a gépre, melyeket már a címük elad, holott semmivel sem nyújtanak többet idősebb testvéreiknél, sőt, a kompromisszumok miatt még kevesebbet. Mi értelme mondjuk egy God of Wart kiadni, 4 órás játékidővel PSP-re, hacsak nem azért, hogy a Sony valamit keressen is az elb*szott PSP-n, ha már majdnem befuccsolt a masina?
Vagy ott van a Crisis Core, a legnagyobb szemfényvesztés. Állítom, ha nem lenne a címében, hogy FFVII, és nem lenne benne Zack, kiderülne, mekkora egy nulla kula játék az egész "rail-battle-JRPG" (copyright Venom). Nyomogass egy gombot, és közben élvezd az alapanyaghoz fércelt történetet. Játék közben iszonyú szarszag lengte be a levegőt a szobámban, aztán észrevettem a Square-Enix f*szát a s*ggemben. Pusztán a pénz, a pénz, a pénz, pedig nagyobb energia-befektetéssel talán nagygépen még lehetett is volna valami ebből a játékból.

Fájdalmas tény az is, hogy az elsőszámú JRPG-konzol mára a DS lett, de könyörgöm, milyen játékokkal? Olyanokkal, melyeket PS-en még megmosolyogtunk volna. Hajlunk a kompromisszumra és az önszuggeszcióra, hogy igen, a The World Ends With You igenis egy kurva jó korabeli JRPG. Aha. Meg a FFIV-remake. Persze. Utána meg ugyanazok, akik vásárlásukkal támogatják a fejlesztők költség-haszon terveit, sírnak, hogy de péesháromra nincsen JRPG. Hát azért nincs b*zmeg, mert handhelden sikeresek, és egy FFXIII költségvetéséből tizennyolcat lehet készíteni.

Konklúzió?

Teljesen megváltozott a handheldek szerepe a videojáték-piacon. Már nem olyan konzolok, melyeket elsősorban rendeltetésük miatt vesz meg az ember, és utána megnézi, milyen játékok vannak rá. A kiadók elérték, hogy az a réteg is megvegye olcsó fejlesztésüket, aki eddig kizárólag nagygépen játszott. "PSP-re jön az új Kingdom Hearts? Bazz, vehetek egy PSP-t...", "Jön a Metal Gear a Sony gépére? Uhh, akkor vennem kell egy PSP-t!". És a rajongó benyeli a csalit, hanyagolja a teljes játékélményt, bekockul a bélyegre, és észre sem veszi, hogy átb*szták.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Annak aki lusta lenne végigolvasni, vagy nem tudta volna kibogozni, a lényeg:

- Azzal nincs baj, hogy nagynevű játékok jelennek meg a gépen; a gond ott van, amikor CSAK arra jönnek!

- A handheld alkalmatlan a több órás játékra. Miért? Először is azért, mert az ember ritkán tölt el menet közben ennyit, másodszor azért, mert kényelmetlen. Otthon meg nincs értelme handheld mellé leülni játszani. Ha mégis, akkor ebben az esetben simán összevethető az így szerzett élmény azzal, mint ha kényelmesen, nagy tévé előtt töltenéd ugyanazt az időt. Vajon, melyik a több?

- A handheldek futtatása nyilvánvalóan pénzügyi meggondolás; erre sem tömeges fogyasztói igény, sőt, a PSP esetében igazán fejlesztői sincsen.

A magam részéről - mivel szinte teljesen egyetértek vele - csak annyit tennék hozzá, hogy DS-re azért jelentek meg olyan játékok, melyek máskülönben nem jöhettek volna létre.

De érzésem szerint a PSP-ről írt megállapítások különösen igazak.

Ha valamire, akkor a handheldekre különösen igaz a mondás, hogy "a remény diadalmaskodik a tapasztalás felett".

Vélemény?
Blog hozzászólások
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
59. Masamune  PlayStation.Community tag
2009.09.14. 13:31:21
LV14
Én szeretnék egy új Acidot:)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
58. mark910624  PlayStation.Community tag
2009.09.13. 13:50:54
LV4
nagyon jó írás, sok okossággal.
57. Kyo  Szerkesztő / Admin
2009.09.12. 22:33:30
LV16
Válasz 45. kobe üzenetére:
Én a HÉVen simán eljátszogatok, és a metrón is.
56. Kyo  Szerkesztő / Admin
2009.09.12. 22:32:44
LV16
Válasz 44. kobe üzenetére:
Szerintem Metal Gear Solid, meg Kingdom Hearts is úton van nagygépre. :)
55. Kyo  Szerkesztő / Admin
2009.09.12. 22:30:22
LV16
Válasz 47. fr4231 üzenetére:
Igen, én is ezt próbáltam leírni. :D
54. Makker
2009.09.12. 22:18:44
LV5
nekem pl arra jó a psp, hogy ágyból ps3azzak. Vagy ha rámjön a hígfosás munka után, akkor is tudom közbe olvasni a PSC-t a budin :c
Online gaming will return BEFOREMay 31st 2055
53. antaru  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 21:08:15
LV4
Válasz 52. fr4231 üzenetére:
Ez rendben van, szerintem a dolgok, amiket leírtunk nem ütik egymást.
..:.:...:..:...:..:.:.......:.:...:..:..:.:..
52. fr4231
2009.09.12. 20:24:34
LV1
Válasz 51. antaru üzenetére:
Nem nem ezek a maximumok. Szerintem pl: Metal Gear (legalabbis ebben a mostani 3D-s formajaban, mert az Acid-ban van fantazia a mi magat mechanikat illeti) teljesen folosleges PSP-re. Iranyithatatlan egyreszt masreszt nem epp a vonatra terveztek. Ellenben sok jatek, ha megfelelo mod kezeled (pl szerintem egy LittleBIgPlanet sokkal inkabb illik a PSP-re mint a nagytestverre) nagyon is tud szorakoztato lenni.
51. antaru  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 20:20:27
LV4
Válasz 50. fr4231 üzenetére:
Nem mintha gond lenne, hogy van ds-re jrpg, meg psp-re metal gear, hanem az, hogy mindenki ugyanúgy béget ezekre is, mintha ez lenne a szórakoztatás maximuma.
És aztán jönnek azok a mosolyogtató "jól odarakott mindenkinek a ds, a világ nyolcadik csodája" megnyilvánulások. :)
..:.:...:..:...:..:.:.......:.:...:..:..:.:..
50. fr4231
2009.09.12. 20:06:32
LV1
Válasz 49. antaru üzenetére:
Ez mondjuk igaz. Ha egy teljes erteku sorozat, szamozott epizodja kuszik at DS-re az nem fogja feltetlen a fejlodest szolgalni.
Ettol fuggetlenul allitolag jo lett a DQ9 csak kb. 10 evvel ezelott is lehetett volna ilyen jo:D
49. antaru  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 20:03:06
LV4
Észre kellene venni, hogy a szövegben nincs megkérdőjelezve a handheld létjogosultsága.

Össze van hasonlítva az élmény.

A Dragon Quest IX-nek minimum olyan játékká kellett volna válnia, mint a Fable II-nek, ahelyett, hogy lemegy DS-re.

(Nem, nincs kedvem Nintendo fanboyokkal kardozni újra, részemről ennyi.)
..:.:...:..:...:..:.:.......:.:...:..:..:.:..
48. antaru  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 19:57:02
LV4
Válasz 39. Foxhound üzenetére:
Szerintem meg minden betűjét vörös brokátra kellene hímezni, arany betűkkel. :D
..:.:...:..:...:..:.:.......:.:...:..:..:.:..
47. fr4231
2009.09.12. 19:56:00
LV1
Válasz 45. kobe üzenetére:
Ahogy en innen latom, igen. Japan japannak tervezi a cuccokat, ami, ha tetszik, tetszik, ha nem, nem.
Kesobb te europai is megkaphatod, de nem te vagy a celkozonseg. Sok szempontbol azert ez meg mindig egy zart orszag, nem rosszindulatbol zart, hanem csak mert szimplan mas.
A handheld itteni viszonyokhoz (ahol a metron, vonaton, barhol nyugodtan elokaphatod) lett kitalalva es ennelfogva itt mukodik is.
Sok jatekstilus pedig szerintem kifejezetten jobban illik egy hordozhato gepre mint odahaza.
Es itt a busz se zotykolodik...:D
46. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 19:43:18
LV11
én handhelddel mindig szinte csak út közben játszottam, aztán leszoktam róla
45. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 19:41:36
LV11
Válasz 23. fr4231 üzenetére:
Így van, kimondtad a kulcsszót: Japán.
Japánok japán szemszögből nézik az egészet.

"Nem magyarorszagra lettek tervezve. "

Annyit azt hittem, azért már elért a globalizáció, hogy a japánok nem csak maguknak gyártanak cuccokat, és az amerikaiak se csak amerikaiaknak.
Itt játszani nálunk, a 7-es buszon, miközben a néni rárakja a 100 kilós pakkját a nyakadra, és oda-vissza zötykölődtök a buszon - KÉPTELENSÉG. Képtelenség odafigyelni, képtelenség kombókat beütni, Burnoutban rendesen figyelni, sorolhatnám...Otthon, kényelmesen igen. Na de ott meg minek játszam ezekkel?
44. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 19:34:44
LV11
Válasz 35. hunsquall üzenetére:
de miért jó új KH-val, Metal Gear-rel kézi konzolon játszani?
miért nem jönnek nagygépekre IS, és emellett csináljanak nekik egy portot.
engem ez a része még nem is annyira zavar a dolognak, ez inkább azokat izgatja, akik várnak éveket egy-egy folytatásra, és kiderül, hogy pl. a PE 3 csak kisgépre érkezik
aki ennek örül - hát azon csodálkozom
43. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 19:31:43
LV11
Válasz 37. tagor üzenetére:
ha neki nem is volt, nekem igen, és kb ugyanez a véleményem
a DS is addig jó, amíg megmarad a Warioware, Phoenix Wright, meg egy-két nintendós nagy cím konzolnak
42. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 19:29:14
LV11
Válasz 39. Foxhound üzenetére:
rendben van, köszönöm a véleményt, meg persze másoknak is
41. gabe83  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 18:59:58
LV21
Elgondolkodtató bejegyzés volt. Örömmel olvastam végig. Bár hozzáteszem, hogy nincs handheld konzolom.
40. CountofHell  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 18:37:09
LV15
Ez nagyon tág körű megközelítése a dolgoknak.
Mindenki másért vesz zsebkonzolt, van aki azért, hogy játsszhasson néhány régi klasszikus rpg-vel, úgy mint én.
De ennél többet számomra egy handheld nem jelent. Úgy értem, hogy másra nem használom.
Szóval én nem dőlnék bele a katanámba ha megszűnne létezni a zsebkonzol.
PSN - CountofHell_HUN
39. Foxhound  Szerkesztő
2009.09.12. 18:17:36
LV14
Elolvastam. Érdekes meglátás, de nem nagyon tudok egyetérteni vele. Több sebből vérzik a dolog számomra.
"Why did i move here? I guess it was the weather."
2009.09.12. 18:01:01
LV4
Haha,most olvastam csak "kényszerű kompromisszumok játéka".

Hát, igazság szerint több újítás (jó értelemben) van benne mint az összes eddigi részben együttvéve.
no pain, no gain
37. tagor  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 17:19:10
LV3
Neki volt valaha psp-je vagy ds-e? Tipikus okoskodó baromság.

Én évek óta játszom rajtuk iszonyat jókat.
Időnként teljesen a hatásom alá kerülök.
36. Masamune  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 16:54:38
LV14
Válasz 35. hunsquall üzenetére:
agreed
"Na de Gyurma Gyuszi!"
2009.09.12. 16:52:42
LV4
Válasz 21. kobe üzenetére:
Nem hiszem, hogy van, akinek gondot jelentene egy HDTV és PS3 birtokosaként egy psp-t is beújítani. Mondjuk nem most kell azt se venni, akinek eddig nem volt rá oka, ezután sem lesz. Úgy kell nézni hogy a KH személyében lesz egy újabb A kategóriás anyag a gépre.

A DS-es KH is durván odacsapott, a Famitsu nagyon odavolt érte. Teljes értékű jrpg.
no pain, no gain
2009.09.12. 16:50:15
LV4
Válasz 20. kobe üzenetére:
A CC mondjuk külön eset, mert az elbaszott játékrendszer miatt én sem tudtam maradéktalanul élvezni. De a történet és hangulat minden más rigolyáját feldtetni tudta.
no pain, no gain
2009.09.12. 16:27:08
LV9
Válasz 31. Masamune üzenetére:
Igy van!
Egy biztonsagi or egesz este mit kezdjen egy rovid jatekmenetu 5 perces jatekal?Viszont egy rpg-vel elrepul a szolgalat pik-pak.
senki sem ültetheti babyt a sarokba!
2009.09.12. 16:24:39
LV9
Szamomra a psp legnagyobb erenye, hogy letolthetek olyan ps1-es jatekokat, amik ano kimaradtak es most potolom.
A FF VII-nek nagygepen hdtvn mar nem allnek neki.
Psp-n pont jo lesz.
senki sem ültetheti babyt a sarokba!
31. Masamune  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 16:14:27
LV14
Mellesleg biztiőrként ha van egy ilyened marha könnyen telik a szolgálat.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
30. Masamune  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 15:51:26
LV14
Válasz 15. kobe üzenetére:
Itt max drága Venomunk fordul el a handheldtőlde ő ki a faszt érdekel?:) Mellesleg én úgy éltem túl minden unalmas vonatozást, buszozást és angol órát, hogy FF-eltem, Tekkeneztem, Metal Gearoztam(Acid és OPS) És méééég rengeteg rengeteg minden mással játszottam. Nekem ez a falat kenyér míg haza nem érek, vagy a messiás amíg utazgatok. A beépitett wifinek hála nem kell beinvitálnom magamhoz senkit vagy elcsászkálni máshoz, hogy esetleg játszhassunk egyet közösen hanem ki a szabadba le a fűbe és mehet a zúzda. Ha éppen wc-zni kell és nálam az sokáig tart akkor sem vagyok uncsiban. Én elégedett vagyok a PSP-vel. Más nem nagyon izgat.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
29. GTfan
2009.09.12. 15:49:36
LV12
Én psp-t nem veszek, jelenlen meg akármilyen játék rá. Kicsi képernyőn szar tolni, és ráadásul még a hang sem a legjobb....
28. tiNk  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 15:46:31
LV18
Válasz 23. fr4231 üzenetére:
Ezzel egyetértek.
"We don't have to do this. You know that, right?"
27. tiNk  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 15:44:37
LV18
Az összegzés első bekezdésével teljes mértékkel egyet értek, valóban lerí a dologról, hogy csak a pénzéhség miatt van így.
Az írás többi részével csak részben. Én pl. ugyanolyan jól el tudok szórakozni egy PSP és egy PS3 játékkal is.
"We don't have to do this. You know that, right?"
26. fr4231
2009.09.12. 15:43:29
LV1
Válasz 25. eszg_ üzenetére:
Ez meg a masik.
25. eszg_  Szerkesztő
2009.09.12. 15:41:14
LV13
A HD tévés példánál abbahagytam az olvasást és elgondolkoztam, h vajon meg tudnám e győzni arról, h a World Ends With You csak a két telefonkijelzőnyi konzolon érzi igazán otthon magát.... szerintem nem.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
24. fr4231
2009.09.12. 15:33:23
LV1
A hendheld japanra lett kitalalva, az, hogy te is kapsz belole magyarorszagon csak extra.
23. fr4231
2009.09.12. 15:32:24
LV1
Lehet, hogy ez magyarorszagrol igy latszik, de peldaul itt japanban nagyon is van letjogosultsaga a handheldnek, Nem ritka, hogy tobb orat vonatozik az ember oda-vissza minden nap es akkor bizony nem art egy PSP mondjuk.
Otthon keves idot toltenek az emberek, leginkabb csak alszanaka, egyszeruen nincs ido.
Filmet nezel zenet hallgatsz netezel es jatszol mindezt egy gepen, mi ezzel a baj?
Ez egy modern vilag, ezek a gepek pedig ennek a rohano vilagnak az igenyeit szolgaljak ki.
Nem magyarorszagra lettek tervezve.

JRPG pedig szerintem pont illik a hordozhatosagra.
MGS nem feltetlen.
22. Kyo  Szerkesztő / Admin
2009.09.12. 15:22:39
LV16
Válasz 20. kobe üzenetére:
Akkor majd csak az EA fog játékot csinálni, mert megtehetik, a többiek meg elmennek más vízekre. :D
21. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 15:21:57
LV11
Válasz 18. krissz88 üzenetére:
szemfényvesztés, kompromisszum
""PSP-re jön az új Kingdom Hearts? Bazz, vehetek egy PSP-t...", "Jön a Metal Gear a Sony gépére? Uhh, akkor vennem kell egy PSP-t!". És a rajongó benyeli a csalit, hanyagolja a teljes játékélményt, bekockul a bélyegre, és észre sem veszi, hogy átb*szták."
igazán jobban leírni én se tudnám, ahogy Venom írta
20. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 15:18:34
LV11
Válasz 19. Kyo üzenetére:
Én tavaly nyáron vettem vadiúj CC pakkot 50 valamennyiért. És csak a rend kedvéért, én is vonaton estem neki, kimondottan nagy lelkesedéssel és úgy egyáltalán boldog voltam, hogy megvan az egész.
Mindvégig felülírtam a józan eszem a reménykedéssel, hogy jól szórakozom. Nem, nem szórakoztam jól.

Venommal meg elég sok dologban én sem értek egyet, sőt, legtöbb dologban különbözik a véleményünk, de ebbe most nagyon beletalált.
Látod, te is azzal érvelsz, hogy kell a pénz a nagy fejlesztésekre, de kérdem én, hol érdekel engem mindez?
Mit érdekel, honnan szerzik rá a pénzt, tőlem akár kunyerálhatnak is hozzá, nem érdekel, egyáltalán nem.
Rég rossz ha így gondolkodunk.
19. Kyo  Szerkesztő / Admin
2009.09.12. 14:59:59
LV16
Válasz 9. kobe üzenetére:
Crisis Core ígyis-úgyis system seller lett volna, mert PlayStation2-re már nem hiszem hogy akaródzott jönni, PlayStation3 meg talán még nem volt annyira elterjedt.
Örülök hogy nem kellett érte 100-ért vennem cuccot, csak mondjuk egy fele-harmadannyiért kapható gépet.
A használjuk ki a nagy technikát dologgal meg ott a baj, hogy láthatjuk a Final Fantasy XIII meddig készül, mennyi idő, és pénz van benne.
Ennyi jelen pillanatban egy követelményeket elérő, epikus, jelen generációs JRPG ára.
Ez lehet az, amiért a handheld témákból akarnak nagyobb pénzt kaszálni a kiadók, mert valamiből finanszírozni kell a dicsőített HD technikát kihasználó mammutprojecteket is.
Pláne amellett, hogy még az is kérdés náluk egy-egy nagy címnél, hogy nem buknak-e rajta.
Én is visszahátrálnék, amíg nincs valami megoldás a problémára.

Venomot meg nem akarom kibeszélni, de ÉN még nem láttam tőle olyan írást, hozzászólást, amiben valamivel elégedett lenne.
18. krissz88  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 14:58:57
LV12
Válasz 16. kobe üzenetére:
Kár érte?
Szemfényvesztés?
17. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 14:54:39
LV11
Válasz 11. hunsquall üzenetére:
amúgy nem, a CC-nek tényleg semmi köze az rpg-khez, meg úgy en bloc semmihez kb
16. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 14:52:59
LV11
a PSP-t és a DS-t egyébként nem érdemes összemosni, mindkét gépnek más a baja
a DS nagyon jó, tartalmas, egyedi játékokkal teli, csak olyan címek is jelennek meg rá, amire azt mondom: kár érte
a PSP-t hagyjuk, sztem egy szemfényvesztés az egész
15. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 14:46:14
LV11
Válasz 13. hunsquall üzenetére:
Szarjanak csak, nem az a lényeg, hogy most mindenki elforduljon a kézi konzoloktól, ez csupán egy vélemény, ami elég sok helyen rímel az enyémmel.
Irigység biztos nem szüli, mert nekem is van/volt mind a két kézi konzolom, és tudom, hogy vannak rá - elsősorban DS-re - nagyon jó anyagok, de már szinte a fejlesztésben egyenrangú felei a PS3-nak/X360-nak és ez elég nevetséges.
Egyébként valszeg pont abba a kivétel embertípusba tartozol, akinek jól jön a handheld, azért nem mindenki vonatozik órákat naponta.
14. zolika  HALF NINJA
2009.09.12. 14:42:48
LV9
Válasz 4. Dragonken üzenetére:
Pontosan !
Anthony Hopkick :D
2009.09.12. 14:39:56
LV4
Válasz 12. kobe üzenetére:
Mi baj van vele? Annál tartalmasaba ütöm agyon a vonatutat, és mellette még mindig ottvannak a topkategóriás nagykonzol-gammák.

Bocs, de az egész írásnak olyan "bah! nagykonzolon nincs jrpg (vagy bármi más, amiben lppen hiányt szenvedünk), kézikonzolon meg lubickolnak a jobbnál-jobb címekben, a kurva anyjukat" íze van.

Mondanám, hogy anti-handheld propagandaanyag, de még jó, hogy a gamerek többsége szarik az ilyenre és egyszerűen élvezi kedvenc handheld-játékát.
no pain, no gain
12. kobe  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 14:35:01
LV11
Válasz 10. hunsquall üzenetére:
De akkor itt már súlyos problémák vannak azért, ha a Chinatown Wars a GTA 3 óta a legjobb GTA, nem?
Pont ezekről szól a dolog. Nagy gépekre kiadják a buta, egy délutáni játékokat, handheldekre meg jön a frankó.
Jól van ez így? Mert sztem nem/sem. (nem én írtam a fenti szöveget)
2009.09.12. 14:33:38
LV4
Válasz 9. kobe üzenetére:
CC-nak kb semmi köze az rpgkhez szerinem. Nagyon jó játék, csak inkább akció-kaland mint jrpg. Hogy pontosabb legyek: a mai napig nem jelent meg igazán tartalmas és jó, vérbeli , új fejlesztéső jrpg PSP-re. 5 éve SEMMI! Azóta is bassza a csrömet a dolog, és egyben hatalmas szégyen is.
no pain, no gain
2009.09.12. 14:31:50
LV4
Válasz 7. krissz88 üzenetére:
Nem kicsit. Mondjuk chinatown warsnál külön pozitívum, hogy kénytelen volt a R belátni, nem minden arany ami DS.
Nem egy gta-őrül haverom szerint a legjobb rész GTA3 óta. Ez azért nem kis szó.
no pain, no gain
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
LV11
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
9435 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Takács Gábor
Fórumhozzászólások száma:
634 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1722 db
Utolsó belépés:
2019.06.30. 22:49:58
Regisztráció ideje:
2008.10.10. 14:05:39
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea