PlayStation.Community Blog ›› Richard

16 hozzászólás

2009.09.11. 23:51:07

Utolsó hozzászólás: Richard

2009.09.12. 11:01:32

Megosztás
Értékeld a blogot!
Na végre elkészitettem, a várva várt sushit.
Amit el kell mondjak, hogy a sushi készités nem olcsó. Nekem 7000Ft-nál állt meg a hozzávalók beszerzése, de persze a legtöbb dolog még sokszor elég lesz.
Neten ahány recept, annyi variációt találtam. Lényeg a lényegben, hogy én a tecsóban vásárolt sushi rizst vettem, aminek ára: 800Ft/kg. Azaz semmivel nem drágább, mint a sokak által olcsóbbnak tartott "sos" rizs, aminek 400Ft/fél kg az ára. Jéééé, a kettő egy árban van.....
Lényeg a rizs, azaz az alap.
Én így csináltam és bevált!
Fél kg rizshez, 1,3L víz + 5-6 evőkanál rizsecet + 1-1,5 evőkanál cukor.
A rizst előzőleg 8-10-szer át kell mosni, hogy minél több keményitőt kimossunk belőle (nem, nem kell addig mosni míg tiszta nem lesz a víz, nem is lehet és nem is kell!). Ezután az 1,3L vízzel együtt beletesszük egy lábasba a rizst, miután felforrt,2 percig forraljuk (fedő nélkül). Azután a lábasra rá a tető és 15 percig lassú tüzön forraljuk.
Miután letelt a 15 perc, hagyjuk még pihenni 20 percig. Közben összekeverjük a rizsecetet a cukorral, csipet sóval(ez elhagyható). Addig keverjük, míg a cukor el nem olvad az ecetben. A legegyszerűbb habverővel, hamar megvan és nem kell mikrózni, mint egyes receptekben.
Kevergetve a rizst, apránként hozzáadjuk a rizsecet + cukor keveréket.
Utána ki kell teríteni a rizst, pl. egy tepsibe, hogy hamarabb hűljön. A neten található receptek írói, bizonyára Afrikában élhetnek és átlag 50°C van, mert mindenki legyezni akarja azt a szar rizst. nekem elárulom, kb. 15 perc alatt bőven kihült (addig össezvágtam a hozzávalókat).
Csak azért írtam le a rizsfőzést és annak arányait, mert engem idegesített a neten található hiányos aránymegadások.
Utálom, amikor olyan arányt adnak meg, hogy fél kg rizs és a duplájánál pár dl-el több legyen. Honnan az anyámból tudjam mennyi az a pár dl? Hmmm? Pár dl lehet 2dl-től.....akármennyi.
Ez az arány bevált, tapad rendesen. Ezt jómagyar gyerekként, azért nem értettem, mert a sima "A" rizst 1,8 vízaránnyla főzik, míg pl. a jázmin rizs simán felveszi a 2,0 arányú vizet. Nem értettem, hogy ez nekem hogy lesz puha, de jó lett, kész, pont.
Az összerakást, fajtákat, hozzávalókat netről kell levadászni.
Először mikor megkostoltam(életemben most ettem először), nem voltam túl éhes és valahogy nem ízlett. Csalódott voltam, nem kicsit (ku. sokba van).
Most haverral zabáztunk belőle, neki nem jött be, nekem most viszont nagyon.
Aki érez rá ingert egyszer érdemes kipróbálni.
Ha bárkinek kéne tipp, hogy milyen márkát vegyen, vagy hogy én mit, hol vettem, szívesen segítek.
Nem csináltam full megtálalós képet, pedig volt hozzá minden: wasabi, szójaszósz, ecetesgyömbér, japán evőpálca)
egy kép, hogy ne a levegőbe beszéljek (pizzás tányér...):
A végén még annyit megjegyeznék, hoyg belevalók ide vagy oda, családtagok és haver is az algalapot furcsálták nagyon. Van egy íze, ami elég arogáns, ez igaz a szójára, wasabira is, de ez avgy bejön valakinek, vagy nem. Holnap rendelünk a wasabi étteremből (ezt találtam baráti árnak), meglátjuk ők milyet hoznak és hogy havernak mennyivel ízlik jobban, mint amit én készitettem.
megjegyzés!: ételeket készitünk, gyereket csinálunk + nőket! (tanárom belénkverte a szaksuliban)

1-2 jótanács:
- a norit (algalap) mikor kibontjuk, találunk benne egy kis tasakot(fingom nincs mi van benne), ami azért felel, hogy ne párásodjon a csomagolásban az alga. Ezt lehetőség szerint ne dobjuk ki, mert ha visszamarad norink, ami nem olcsó, akkor ezt a kis tasakot visszatesszük, lefóliázzuk és akkor tovább eláll.
- a másik, hogy én csak sima makikat csináltam, de ebből van a futomaki, ami a vastagabb verzió 2-3 töltelékkel és van a sima maki, ami a vékonyabb verzió (fél nori lapból). A fél nori lapos verzióba általában 1 fajta tölteléket tesznek, de ha vékonyabbra vágunk mindent, ebbe is mehet a 2-3 fajta cucc. A vékonyabb verzió sokkal kényelmesebben fogyasztható, én ezt jobban kedvelem. szerintem a vékonyból érdemes többet csinálni.
- a sushitekerő bambusznál, pedig arra érdemes figyelni, hogy én lekaptam direkt a legdrágábbat, hogy minél tartósabb, jobb fajta legyen. sikerült akkorát vennem, ami kicsivel nagyobb a nori lapok alapterületénél és érzésem szerint jobban lehetne dolgozni, ha picivel nagyobb a tekerőnk, tehát jól megnézni mekkorát veszünk!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
16. Richard  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 11:01:32
LV5
Válasz 15. Zandrs üzenetére:
Már godnolkodtam, hogy frankón főznék a paprika tv-nél :)
15. Zandrs
2009.09.12. 10:52:34
LV8
gratula! mostmár indulhat a főzőshow!
14. Richard  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 10:37:45
LV5
Javítás a bejegyzés végn, 1-2 jó tipp!
13. Richard  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 10:36:27
LV5
Válasz 10. Bula üzenetére:
Emberemre akadtam.
A tanárom csak annyit modnott, ogy gyereket csinálunk, a nőcsinálós dolgot én írtam hozzá :)
Az eslő két pontba nem kötök bele, biztos úgyvan.
De a szójának igen erős sós íze van.

A kiló rizst 800-ért miért furcsállod?
Próbáld ki így a rizskészitést, tuti jónak kell lennie!
12. Chrome  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 10:15:31
LV10
DE ÉN SPAGETTIT AKAROOOOOOK! (toporzékol)
"Behold the Razgriz, its wings of black sheath!"
11. zolika  HALF NINJA
2009.09.12. 09:29:06
LV9
Gratulálok,gyönyörű lett és biztos finom is ! (szeretem)
Anthony Hopkick :D
10. Bula
2009.09.12. 09:19:46
LV10
Kiló rizs nyolcszáz? Ne bassz, ebbe soha nem gondoltam bele.

A kaja fajinul fest. A rizs megfelelő elkészítése önmagában nem egyszerű mutatvány. Nekem pl. rendszeresen nem sikerül.

Helyesbítés 1: az arrogáns két r.
Helyesbítés 2: egy íz nem lehet arrogáns, esetleg karakteres.
Helyesbítés 3: a szója semleges, gyakorlatilag nincs íze.
Helyesbítés 4: nőket nem csinálunk. Kurvára nem.

Tanács: a tanárok okítását mindig fogadd fenntartással.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
9. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 00:50:02
LV19
Válasz 7. Richard üzenetére:
Egyszer voltam én is abban a Misterben.:-)
8. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 00:49:18
LV19
Válasz 6. Richard üzenetére:
Szerintem kint heverünk majd, aztán nekem majd le kell lépnem egy házibuliba.
7. Richard  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 00:47:16
LV5
Francért nem lehet javítani a hozzászólásokat...kapkodok és teli van hibával....
6. Richard  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 00:46:20
LV5
Válasz 5. karfiol üzenetére:
Menék, mert érdekel a dolog, csak azon múlik majd, hogy haveromnak lesz-e keve bejönni, de ha mindne igaz ráérünk.
Kinta füvön heverőset terveztek vagy a gödörben iszogatást.
A zsinagógával szemben van a mister söröző, 155 Ft 1 korsó sör, mindig ott alapozunk :)
5. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 00:42:59
LV19
Válasz 4. Richard üzenetére:
Holnap jössz zombulni? Még nem találkoztunk. Én ott leszek.
4. Richard  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 00:41:07
LV5
Válasz 3. karfiol üzenetére:
sorry Karfi, most vettem magamon powort :D
3. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 00:38:15
LV19
Pont ilyenkor írsz ilyet, amikor éhes vagyok.:(
2. Richard  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 00:36:27
LV5
Válasz 1. slickadam üzenetére:
Még azt se mondhatom, hogy szakácsnak tanultam, ezért siekrült így. Nagyon sokan csinálják meg házilag, hidd el nem bonyolult.
A rizsfőzés, ami időigényes, de azt is ha összeszámolom akkor kb. 1 óra, átmosással és a főzési "technikával" együtt.
Belevalók, darabolsz, tekerő, nori(algalap, rácpakol, teker, vág és kész is.Nem kapkodtam és kb. 2 óra. szerintem ez nem vészes :)
1. slickadam  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 00:15:42
LV5
Nagyon jól néz ki, ügyes vagy.
Én imádom a sushi-t, de egyelőre még nem merek nekifogni egyedül. Legfőképp, mert időigényes. :S
Super Ultra Taokaka Deluxe!!!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV5
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3804 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Richárd
Fórumhozzászólások száma:
511 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
993 db
Utolsó belépés:
2019.12.13. 09:27:01
Regisztráció ideje:
2008.10.12. 19:26:56
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea