PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

0 hozzászólás

2009.08.28. 08:58:27

Nincs hozzászólás ehhez a napjóbejegyzéshez!

Megosztás
Értékeld a blogot!
A Konami készíti a világ legjobb akciójátékait. Az MGS vagy Contra szériák számomra egyet jelentenek a minőséggel. Amikor gyermekkorom egyik legmegfogóbb emlékképe nézett vissza rám egy játék borítójáról, nem maradt sok választásom.
A Contra, Gradius és Metal Gear meghatározták a NESel töltött éveimet. Míg a Metal Gear és a Contra nagyjából a japánosan lol jövőképekre apelláltak önjáró robotgépekkel és vállról indítható apokalipszissel, a Gradius sorozat az egymerő őrületet juttatja eszembe. Hajlamos vagyok beleélni magam játékokba (van akinek még nem tűnt fel?) és a Gradius kapcsán azt éreztem indig, hogy egyedül vagyok a hideg űrben és szemből JÖNNEK, ATYAÚRISTEN MENNYIEN VANNAK! Nem bírom felkapni az orrát de valaki sikít a rádión hogy kapd fel, kapd fel. Özönlenek a mechanikus űr-démonok, melyeket az anyahajóik mélyén valóságálmukba süllyedt komputer agyak képzeltek a világra önműködő bolygó méretű úszó űrgyáraikban és most az idegen civilizációjuk minden deviáns fém rémálmának hordaléka a pilótafülke előtt tobzódik felém.

A Gradius sorozat minden tagja Shoot 'em up (másik kedvenc stílusom), azok közül is a balról-jobbra (vertikálisan) scrollozódó játéktípusok. Sok rokonságot mutat a hasonlóan népszerű R-Type szériával (ejtsd, átkozottul hasonló). A videójátékok aranykorában (nevezzük napjainkat a reneszánszkor végének) Dunát és tiszát lehetett rekeszteni az ilyen játékokkal mert kellően kevés építőelemük (sok ellenség, kevés esély és pusztító fegyverek) dacára nagyon addiktívak voltak. Bár lehet egy mai játékos sírva menekülne láttukra. Nem baj, mi még itt vagyunk.

A körítés is nagyon felhasználóbarát: egy igényes CGI intrót is kapunk, ahol a legendás VIC VIPER berepülő repülését ls egy "kisebb" űrcsatát izgulhatunk végig; a játékot egyedül de akár ketten kooperatív módban is játszhatjuk, konfigurálhatjuk az irányítást (praktikus, elég játékban kell szegény 'X' gombunkat pusztítanunk). A pályák többrészesek elég nagyok, kevés életet és kreditet kapunk, de ez már szinte törvényszerű egy ilyen játéknál. A grafikáról annyit, hogy nagyon szép ez az oldalról vett 3D-s világ és jók a hátterek amik elhúznak pusztításunk mögött. A zene a tucat-semmilyen-jpop dünnyögés, de beteljesíti küldetését és nem zavar hanem megfelelően retro aláfestést kölcsönöz a nosztalgiahullámok között evickélő játékosnak amikor egy újabb látszólag kikerülhetetlen energia hullám elől navigálja ki űrrepülőjét.

Sajnos mindehhez hozzájárul, hogy a stílus és a Gradius sorozat szerelmesein kívül nem sok embernek jönne be a játék. Azonban nekik maximális élvezetet képes okozni egy ilyen videójátékos gyöngyszem mely egy nagymúltú sorozat méltó befejezése egyben, amellyel a Konami bizonyítja, hogy az akciójátékokhoz úgy ért mint semmi máshoz a világon.
Blog hozzászólások
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea