PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

11 hozzászólás

2009.08.09. 18:37:47

Utolsó hozzászólás: tiNk

2009.08.11. 11:36:26

Megosztás
Értékeld a blogot!
Baldur's Gate: Dark Alliance 2 - DnDiablo

A konzolok diablo pótléka mióta a Blizzard elvakult kereszteshadjárat folytat a PC-ért igencsak hiányzott. Kevés valamirevaló hack and slash állta ki a magas elvárásokat. A Snowblind cég az előző Dark Alliance és a két Everquest játék formájában egy közepesen aluli minőséget rejtettek a nívós brand-ek és logo-k mögé. A Bioware fordított a dolgon.
2000 után mindenféle hackandslash játékkal bátorság volt kiállni, mert mindenki a Diablo 2-höz mérte őket. Mostanra azonban akkora az éhség, hogy a Sacred színvonalú játékok is címnek számítanak, korábban azért a Snowblind Fallout játéka szórakoztató volt, a Bard's Tale pedig kifejezetten jó. A hülyeség nem vész el, max wowozni megy, így konzolon nem volt/nincs akkora igény erre a műfajra...legalábbis ezt hitték.

A Dark Alliance egy remek példa rá, hogy némi odafigyeléssel remek játékot lehet letenni az asztalra még úgy is, hogy az első rész történetét folytatja, aminek minőségétől RASalvatore, a saját írásaitól undorodó Forgotten Realms alkotó is falra mászna. A varázsszó később jön, most nézzük meg jobban miről is van szó.
Rossz, rossz múmia!

Az első rész ott ért véget, hogy hőseink átléptek a széthulló Onyx Toronyból nyíló kapun az ismeretlenbe, ahol árnyéklények veszik őket körül és egy sápatag lovag tömlöcébe invitálja őket. Megjegyzés, az illetőről kiderül később, hogy a Sápadt Lovag nevű több száz éves vámpírúr, míg a fogságba esett hősökről soha többé nem hallunk... Így új hősökkel kell nekivágnunk az Elfeledett Birodalmaknak, akik közül ötöt ajánl figyelmünkbe a játék.

Van egy női pap/paplovagunk, egy barbár harcosunk, egy amnéziás elf nekromantánk, egy teknokrata zsivány törpénk és egy sötét-elf harcművésznőnk. Phoenix barátommal közösen vállalva fel Baldur Kapujának újbóli megmentését választásunk részéről a törpe, részemről a nekromanta karakterekre esett. Ő mindig is vonzódott a törpék egyenes mentalitásához, én pedig jobb szeretek ilyen játékokban valami idézővel lenni. Érdekesség, hogy ez akkor is sikerül, ha a karakterekről amúgy nem sikerül megállapítani, hogy képesek rá. Everquesteknél a Halállovag elf idézett egy "Samut", Falloutnál a női karakter magasabb szinten egy kutyát...logikus.
A Sápadt Lovag messze nem fejt ki annyi ellenállást mint elődjei, de azért próbál.

Kalandjaink a város felé tartó beregosti úton kezdődnek (csak én bizsergek az ilyen mondatoktól?). Egy gnóm-goblin-ork banda csapott le a karavánra és feltételezhetően az előttünk lévő kisebb településre. Hőseinkkel az éj leple alatt csapunk az elvonuló banditákra, kutatjuk fel fészküket majd írtjuk ki írmagjukat is, hogy Baldurba már mint neves hősök érkezhessünk. Ez jó, itt ugyanis rögtön két alternatív feladattal látnak el a városiak és egy harmadikkal is, hogyha időn akad egy kis csatornatisztításra (a fogadók pincéjének patkánytalanításánál minden csak jobb lehet).

Itt kiemelném, hogy a játék mennyire foglalkozik a karakterekkel. Minden kaszthoz tartozik egy mellékszereplő a városban akinél nagyobb adományok leszurkolása után tapasztalatot nyerünk, megismerhetjük a hátterét, vagy emelkedhetünk szervezete hierarchiájában is. Olyannyira, hogy a későbbi fejezetekben mindegyikhez tartozik egy exkluzív pálya is, melynek teljesítésével újabb képzettségek tanulásának lehetősége nyílik meg.

A DnD szabályainak ismeretében ugyan sikítoznék az ilyesmitől mint asztali játékos, de belátó konzolosként, aki ismeri a korábbi abominációkat ebben a témakörben, örömmel fogadom az ilyen és ehhez hasonló figyelmességeket. Bár kalandjainkba előrejutva a linearitás fájdalmasan előtérbe kerül, ezekkel a színesítésekkel elviselhetővé válik az is, amikor beközlik, hogy takarodjál a négy elem különböző síkjaira ... most komolyan, mi lehet ennél sablonosabb?

http://image.com.com/gamespot/images/2004/screen0/91...
Egyikünknek ez a harc lesz a végső.

Az irányítás és a grafika is kellemes, élvezhetően lépett egy szintet ez utóbbi is az előző részhez és fejlesztőcsapathoz képest. Az utolsó pályákon ugyan tök sötét van és szinte semmit sem látni (logikus, vámpírnak minek lámpa a kastélyba). Amit külön értékeltem, hogy a történet a végén kellemesen lezárul, de az utolsó videóval jól felingerlik az ember/törpe/holdelf/amund érdeklődését az esetleges harmadik rész iránt, ami azonban az elmúlt fél évtizedben nemigen mutogatta magát, de még ez a befejezés sem érezhető teljesen céltalannak.

A számtalan új játékot színesítő lehetőség mellett (nagytérképen melléküldetések, fegyverek fejlesztése, tárgyak teremtése) a játék igazi ereje természetesen az offline kooperatív mód. Máshogy nem is tudnák már ilyesmivel játszani talán. Remekül kiegyensúlyozták a két karakterrel való játékot, soha nem lassul be az akció ha a törpe tüzes nyilakkal csalja az ellenségeket az aknájába miközben a nekromanta csontváza kapálózva rohan előre gazdája méreglövedékeinek fényében csillogva. Derék munka, ez a lényeg. A végén még annak a lehetőségét is felcsillantja a játék, hogy ugyanezt a motort négy játékos és egy idézett lény sem lassítaná nagyon ... ki tudja miket lehetett volna egy PS2-es folytatásba még beletenni. Vállt vállnak vetve küzdeni más harcostársakkal utolsó gyógyitalig ... DnD felsőfokon. Ezúton köszönöm Phoenixnek, hogy ezt a kalandot megoszthattam vele.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
11. tiNk  PlayStation.Community tag
2009.08.11. 11:36:26
LV18
Fú, ezt anno végigtoltam és nagyon tetszett. Be is adta Drizzt-et, de akkor még nem tudtam, hogy ki az és nem örültem úgy neki, mint ahogyan most tenném. :)
"We don't have to do this. You know that, right?"
10. Reaper
2009.08.10. 19:46:20
LV1
de fordítottak vagyunk :D.nekem a dark alliance 2 van meg de a champions of norrath meg nincs.sebaj.a return to arms (a folytatása) meg megvan. mondjuk sokmimdemről nem maradtál le mert a 2-dik rèszén is kellett volna csiszolgatni pár évet.
9. leslie21  PlayStation.Community tag
2009.08.09. 21:24:11
LV11
Az első részt végigtoltam, de a másodikhoz nem volt szerencsém, be akartam szerezni azóta, de elég nehéz, nem nagyon lehet már hozzájutni. Megjelenésekor pedig inkább a Champions of Norrathra ruháztam be, úgy rémlik nagyjából egyszerre jelentek meg.
8. Motoko  PlayStation.Community tag
2009.08.09. 20:55:48
LV7
Annak idején, sokat nyomtuk haverral...
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
7. EmThor  PlayStation.Community tag
2009.08.09. 20:51:56
LV12
dark alliance 1.-ben a SPOILER katedrális alatti kirptában vagyok, de eddig a pince után nem valami fantáziadús helyszín, földalatt megint, tiszta diablo 1, remélem a továbbiakban fog változni a helyzet, vagy itt vagy a 2. részben...
2009.08.09. 20:49:32
LV2
Miért Bioware, amikor Black Isle? A borítón is látszik a bazinagy logó.
Amúgy jó írás, meg a játék is faxa. Csak a paplovagtól ne kapnék idegbajt.
5. Jesus  PlayStation.Community tag
2009.08.09. 20:18:06
LV20
Válasz 4. EmThor üzenetére:
Ritka de láttam már több helyen régebben. :D
Spupul!
4. EmThor  PlayStation.Community tag
2009.08.09. 20:08:47
LV12
Az 1 megvan, nagyon tetszik, lehet a 2.-t még kapni valahol??
3. Jesus  PlayStation.Community tag
2009.08.09. 19:01:35
LV20
Válasz 2. Siela üzenetére:
Na az biztos! :D két éve olaszba vettem 6 Euro-ért, na ha kiszámoljuk az annyi mint 1500 forint akkori árfolyammal, durván olcsó volt. :)
Spupul!
2009.08.09. 18:58:51
LV1
Ááá, a szeles pálya miatt iszonyat sokáig nem vettem elő a játékot...

"patkánytalanítós" küldetés a Bard's Tale-ben a legjobb :)
1. Jesus  PlayStation.Community tag
2009.08.09. 18:50:33
LV20
Isteni játék. :) De az zavart hogy amikor elértem a 40-es szintet, akkor utána kidobta hogy még kb. 100-szor annyi kell a szintlépéshez mint az akkori szinthez.... :D Egyszer meg akarom csinálni a 41. szintet. mert direkt "lehetetlen"-re csinálták, viszont lehet fejlődni így meg fogom csinálni. xD
Spupul!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea