PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

3 hozzászólás

2009.07.30. 09:03:30

Utolsó hozzászólás: Zandrs

2009.07.30. 11:10:20

Megosztás
Értékeld a blogot!
Anime ismertető (2/2): Perfect Blue - véres mese

Mikor az évezred hajnalán lehetőség volt egyre több és több anime megtekintésére letöltések útján nem volt nagy kérdés, hogy tesszük e vagy sem. Én azzal a kitétellel fogtam neki anno a műélvezetnek, hogy mindent amit megnézek megveszek hogyha megjelenik nálunk is. Talán az elmúlt évek kiadásait tekintve ez elhamarkodott kijelentés volt tőlem akkor, de mindig betartom amit ígérek.
Vicces dolog, hogy milyen sokáig távol tartottam magamat ettől a filmtől annak idején. Nem az én világom a pszichothriller, ijesztgesse magát mozgóképpel akinek két anyja van. Aztán egy komolyabb időszakomban végül rászántam magam miután olvastam különös kialakulásának történetét. Ezt a filmet eredetileg élőszereplős mozgóképnek szánták a múlt évezredben, de mivel olcsóbb volt animációs filmként, ezért inkább úgy készült el.

Ha valaki ismeri a japán filmgyártást értheti ennek a fonáksáságát: a japán filmek nagyon kevés kivétellel borzalmasan rosszak. Mintha csak egy hat éves kezébe adna valaki egy kamerát és minden próba vagy színészválogatás nélkül elkezdenék őrülten produkálni magukat. A nézhetetlenség átka szerintem onnantól datálható, hogy Kurosawának nem adtak hazájában lehetőséget a Kagemusha megrendezésére. A kultúrarcok úgy gondolták nem érdemes az egyetlen valamirevaló rendezőjüket támogatni, akitől George Lucas és Spielberg is tanult többek között. A Takeshi Kitano féle fellángolást a szememben hamar lelohasztotta ez a Takeshi Ishii féle borzalomsorozat ami a nemrégiben megjelent Western Djangoban csúcsosodott ki. Ha jót akartok magatoknak kerüljétek el nagyon messzire.
Szóval miután nézhetetlen mozgókép helyett igényes és gyönyörű animációs film készült a műből világhódító útjára indult és még nálunk is képesek voltak tavaly bemutatni az Odeonban. Természetesen ott voltam, de ez sem volt elegendő hogy letudjam régi ígéretemet. Mivel a moziban is ugyanazt a mély hatást gyakorolta rám mint korábban ezért nem berzenkedtem a korábban bemutatott koreai filmmel egy pakkban megvenni. A lehetőség korrektségét a Corner film és az Xpress részéről mi sem bizonyítja jobban, hogy a két film együtt olcsóbb volt mint külön-külön és még ennek a tetejébe adtak egy színes Perfect Blue plakátot.

A meglepetések ezzel nem értek véget, mert ugyan a tokban most csak egy lemez volt, a kivitelezés ismét önmagáért beszél. A külső papírtokon kivágott részben olvasható a film címe, ami a belső, műanyag borítást ábrázoló meztelen nő képén is mellmagasságban van. Egyetlen más filmnél sem tudnám pozitívan méltatni hogy egy konkrétan hentai kép a borító, de ha ez nem világít rá egyértelműen, hogy NEM gyerekfilmről van szó akkor semmi sem.

A film egy népszerű könnyűzenei lánybanda egyik tagjáról szól, aki kilép és karrierjét a tévék és filmek világában szeretné folytatni. Fiatal, ezt ő is tudja, de a színpadon szerzett tapasztalatai úgy érzi elegendőek kellenek legyenek ahhoz, hogy bírja azt a nyomást amit a mozgókép médiuma jelent a számára. Minden segítség ellenére érzi, hogy nehezen viseli és amikor egy rajongói honlapon rátalál a saját blogjára amit látszólag helyette ír valaki, részletes pontossággal a napjairól és érzéseiről komolyan gondolkodóba esik. Ha ez nem lenne elég, hamarosan borzalmas gyilkosságsorozat veszi kezdetét melynek áldozatai mind kapcsolatban voltak a lánnyal. A blogbejegyzések pedig egyre vadabbak lesznek...
Ahogy egy kedves ismerősöm fogalmazott anno az Exitben a film magyar mozis bemutatójakor elég durva dolog, hogy abban az évben egy múlt évezredbeli rajzfilm volt a legjobb thriller. Az igazság azonban pontosan az, hogy nem egyszerűen tavaly, de általában nehéz ennél jobban összerakott és izgalmasabb filmet találni ebben a stílusban. Az utóbbi évek borzalmas próbálkozásai hogy minél több keleti filmet torzítsanak a nyugatiak számára befogadhatónak kezd lassan befulladni és szinte friss levegőnek hat egy ilyen durva, erőszakos és pornográf jelenetekkel gazdagon nyakon öntött film. Nem egyszerűen a történet vagy az események keltik a feszültséget, több jelenetnél is emlékeztetnünk kell magunkat, hogy egészen pontosan mit is nézünk ami ritka egy mai filmnél (lassan animéknél is sajnos).

A rajzolás a '90-es éveket idézik, de mivel én abban élek ez nem zavar. A szereplők meglehetősen gyorsan azonosíthatóak (meglepően fontos ugyebár) és a jelentéktelen jelenetek is különös tartalommal telnek el így, hogy olcsó trükkfelvételek helyett mindent meg kellett rajzolniuk. Kedvenc érzésem a filmből amikor a lány olvasva egy blogbejegyzést reményvesztetten kitekint a szobája ablakán a több házra melynek ablakai hol sötéten bámulnak vagy sejtelmes fénnyel világítanak.

A Perfect Blue nem való mindenkinek, azt sem mondanám például, hogy nekem való. De még a stílust nem kedvelők számára is tartalmas és emlékezetes lehet ez a film, olyan thriller ami még napokkal, hetekkel a megtekintése után is mozgatja az ember fantáziáját pedig igen "könnyeden" zárul le és nincsen olcsó húzás, hogy a végén a gyilkos kimászik a csatornából. Aki az anime és pszichothriller elemek résein át még a mű üzenetét is kiolvassa akkor igazán büszke lehet magára mert ott van ... csak a mai művekkel ellentétben nem adja magát könnyen. Ettől sokaknak többszörnézős film is könnyen lehet belőle.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2009.07.30. 11:10:20
LV8
8O
2. Sakamoto_14  A bölcs
2009.07.30. 09:32:00
LV20
Hát nem egy gyerekfilm, az biztos. Ennek ellenére nekem nagyon tetszik, tavaly láttam nem is akármilyen minőségben. Akár meg is venném a filmet, de itthon nem tudom, mit szólnának miatta.

LOL: Tegnap voltunk egy Alexandra könyvesboltban, ahol volt egy kis DVD szekció. A Hello Kitty DVD-k közé odapakolták a Perfect Blue-t! Anyuka hazaviszi az ötéves kislányának, aztán akkor tűnik fel, hogy ez nem kislányosbarátkozós film. A tok hátulján az apró 18-s karikával.

A videó nem megy.
1. xetron  PlayStation.Community tag
2009.07.30. 09:22:35
LV20
egyszer belenézek :)
Ultra Super Mega Combo Breaker .....
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea