PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

5 hozzászólás

2009.07.17. 13:39:49

Utolsó hozzászólás: slickadam

2009.07.18. 02:19:36

Megosztás
Értékeld a blogot!
Ahol a bölény dübörg - Murray vs Depp?

A jó filmeket nem HD kamerákkal vették fel. Talán ez is gátolja az új formátumok elterjedését. Nézheted velük a Transformerst és állítólag a Nagy Sándort is. Ha másra vágysz, kénytelen vagy beérni jó filmekkel.
Mikor egy hajszállal csúsztam le Hervadó virágok című Bill Murray dévédéről bánatomban az ezres, TESCO gazdaságos filmek felé vettem az utamat. Általában itt vezetem le azt a feszültséget ami túllicitálások vagy lustaságomból eredő hátrányaimmal szerzek. Ez alkalommal is remek volt a felhozatal, az Olsen banda filmeket például már csak 3-400 pénzért vesztegetik. Választásom mégis egy különösnek ígérkező alkotásra esett.

Bele sem merek gondolni mikor, de valaha láttam és szerettem a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmet Depp és Del Toro főszereplésével, Terry Gilliam rendezésében. Az elvont, acid tripként átélhető film azonban benyomásoknál többet nem hagyott maga után, mind a mai nem igen tudtam összerakni a történetét ha volt egyáltalán neki olyasmi. Mindenféleképpen nagyon tetszett, hogy a drogosok végre nem szánni való és elveszett lelkekként voltak ábrázolva, hanem lázadó individualistáknak, akik valami kimondhatatlan ellen vannak és léteznek.

Mikor később kiderült, hogy volt ennek a "történetnek" egy korábbi filmfeldolgozása, ráadásul Bill Murrayvel az érdeklődésem igencsak megnőtt és amikor megláttam az elérhető árkategóriában nem tétováztam hazavinni. Most hogy megnéztem kíváncsian kerestem róla valami magyar kritikát vagy bármit jelét, hogy más is látta volna, de annak sem hogy bárkit is érdekelt volna. A helyzet hasonló a Bajnokok Reggelije filmváltozatéhoz és ez önmagában elég, hogy tegyek valamit az ügy érdekében.

Hunter S. Thompson, a legendás gonzo újságíró életének egy zavaros időszakáról szól ez a film, ami egyidős az alkotó népszerűvé válásával is. A nixoni érában a fiatalok jogaiért és lelki üdvéért küzd, hogy a vaskalapos törvénykezés ne juttasson fiatalkorúakat több éves börtönbe egy-egy elszívott füves cigi miatt. Mint krónikás kíséri el a valószerűtlen Lászlót, a dorogosok ügyvédjét, hogy megírhassa a nagy sztorit. A dolgok azonban a korszellem akarata szerint alakulnak és a tárgyalóteremben elszabadul a pokol, aminek következtében Lazló évekre eltűnik és Thompson magára marad a sztorival.

Évekkel később a Szuperkupa idején tűnik fel újra a vészjósló ex-ügyvéd, hogy beszervezze a már hírhedt zsurnalisztát az amerikát felszabadítani kívánók mozgalmába. Mint korábban, az események itt is céljukat vesztik és a teljes káoszban marad ismét egyedül hősünk, akinek lassan még fanatikus közönsége sem hiszi Lazlo létezését és az egyre extravagánsabban a könnyű drogok pártáját fogó celeb is féli lassan a következő találkozást, amire sor is kerül majd bizony.

Miről is szól tulajdonképpen az Ahol a bölény dübörg? A későbbi (számomra korábbi) adaptáció öncélú cselekményével ellentétben, ezt a filmet átlengő mentalitás egy útkeresés inkább, egy zaklatott tempójú road movie a '80-as évek stílusában. Sokkal őszintébbnek érződik ennek a filmnek a csalódottsága az amerikai álomban, mivel a későbbi film megszületésekor az már tulajdonképpen nem is létezett. Én ezeken nőttem fel, nekem kell is ez a fajta dramaturgia. Képtelenebbnél képtelenebb események követik egymást és a háttérben mégis ott érezzük számtalan zenei feldolgozásban az alaptémát, a film kezdetén hallható country dalt az otthonról, ahol a bölény dübörg.

rajongói előzetes:
az első (majdnem) tíz perc:
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. slickadam  PlayStation.Community tag
2009.07.18. 02:19:36
LV5
Válasz 1. GAR üzenetére:
ne felejtsük el a Lost in Translation-t se!
Super Ultra Taokaka Deluxe!!!
4. kobe  PlayStation.Community tag
2009.07.17. 17:18:48
LV11
ez nem rossz gondolat
mondjuk nekem inkább Transformers és Nagy Sándor, mindkettőt szeretem
2009.07.17. 15:46:27
LV16
nekem az idétlen időkig nagyon bejött
2009.07.17. 15:41:01
LV1
Én is nagyon bírom, Az ember, aki túl keveset tudott c. filmben hatalmas volt.
Are you ready for the dark side?
1. GAR
2009.07.17. 14:49:21
LV6
Igazából nem nagyon csípem Bill Murray-t, de ebben a filmben (plusz még a Szellemirtókban) jó volt. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea