PlayStation.Community Blog ›› rolmanus

53 hozzászólás

2009.07.14. 19:06:30

Utolsó hozzászólás: Siege

2009.07.26. 18:19:18

Megosztás
Értékeld a blogot!
Sokszor előfordul, hogy egy hosszú ideje húzódó sorozatnál a készítők, amikor már kimerülni látják a történetet, vagy az adott univerzumot, egyszerűen újragondolják az egészet. Ilyen újragondoláson átesett már jópár cím, decemberben például éppen másodjára tette ezt a Prince of Persia. Nem mondom, hogy az új Prince jobb lett, ugyanakkor azt sem, hogy rosszabb (bár ami engem illet, én így látom). Inkább azt mondom, más lett.
Egy új mese

Az, hogy az új Prince of Persia más lett, mint a többi, nem is lehet kérdéses. Nem is tudom, melyik Prince-hez lehetne leginkább hasonlítani, merthogy se a régi, se a PS2-es sorozathoz nem fűzi sok szál, az biztos. Amikor megtudtam, hogy az új résznek semmi köze nem lesz az előző trilógiához, megvallom őszintén először örültem, ugyanis nekem azok a részek nem tartoztak kedvenceim közé. Szerettem őket, szó se róla, de egyszerűen tizedannyit nem jelentettek számomra, mint a két oldalnézetes epizód (melyek közül az első résznek felújított 3D-s változata – minimális pénzösszeg fejében – elérhető a PlayStation Store-on. Szerintem ruházzatok be rá, nosztalgiának nagyon fasza). Így hát új kezdetek, új remények: „Talán újra a kedvenceim közt tudhatom majd a Prince of Persiákat?”. A válasz nagybetűs NEM, de ne szaladjunk ennyire előre.
Az új játék új világban játszódik, új herceggel, új szereplőkkel, új kihívásokkal. A fenti „új mese” szöveg nem véletlen, ugyanis az Ubisoft negyedik hercegkalandja egészen új megvilágításba helyezi a címet, és az embernek tényleg olyan érzése támadhat benne, hogy egy gyönyörű szép mese részévé válik, és most nem csak a látványról beszélek. Ez most hangulatában, világában is inkább mese. Baj ez? Ragaszkodnunk kell, mondjuk a Warrior Within lélektelen darkos, vagy a Two Thrones kissé sivár és unalmas világához? Dehogy. Nekem maga az új helyszín és az új látvány nagyon is tetszett (utóbbit később még részletezem). Ennek ellenére a játékot inkább visszalépésnek nevezném az előző három (és pláne az első kettőhöz) képest, és azt is meg fogom mondani, hogy miért. Maga a játékmenet néhány ponton hasonlít az előző részekre. Ugyanolyan, sőt talán még nagyobb hangsúly van a platformer részeken, amelyek itt is nagyon ötletesen ki lettek találva (bár néha már túl vannak csavarva), és remek dolog, amikor dinamikusan tudod csinálni az ügyességi részeket, bár ezt inkább nézni élvezetes. Mint azt sokan tudjátok, a játékban nincs mód elhalálozásra, ám ez ilyen szempontból szükséges lépés volt, ugyanis a játék ügyességi részei között van egy pár olyan, amelynél a huszonötödik halál után már kissé ideges lenne az ember, ha egy kilométerekkel odébb lévő checkpointról kezdhetné újból az ugrándozást. Ezért az Ubisoft állandó társunkat Elikát felruházta azzal a képességgel, hogy bármikor kihúzzon minket a szarból. Ez mind szép és jó, de ezzel a játék ezen felének kihívását meg is gyilkolta a csapat. Lehet, hogy nélküle túl nehéz lenne, pláne az eléggé elfuserált irányítás miatt(a játék nem ritkán dönt úgy, hogy nem hajtja végre a játékos parancsait. Ez pedig jónéhány kellemetlen percet és otromba káromkodást eredményezhet), így viszont nincs benne semmi nehézség, szóval szerény(telen) véleményem szerint valami köztes megoldást kellett volna kitalálni, vagy mondjuk könnyebbre venni az ilyen részeket, és Elikát meg szépen hagyni, hogy üljön a pici popoján, és nézze csak végig páholyból, ahogyan kedvenc hercegünk agyveleje egy sziklán szétfolyva végzi. No de ez nem történt meg, így a kihívás ezen fele kinyírva. No de szerencsére ott a teljesen megreformált harc, ami… nos, lehetőleg még ennél is szégyenteljesebb könnyűséget mutat fel. Ha az ügyességi részekben nincs kihívás, akkor ezekre már nem is tudom mit kéne mondanom, hogy ki tudjam fejezni mennyire nevetségesen egyszerű az egész. Elika kisasszony természetesen itt is folyamatosan a segítségünkre siet, bár megvallom őszintén, itt még csak szükség sincs rá.
Ez a rész már nélküle is éppen elég könnyű lesz, viszont így már tényleg nem tudom, milyen szóval illethetném. Adott három támadás (ebből a háromszög által aktiválható „varázslatot” Elika végzi), amelyek megfelelő sorrendben való benyomása ugyan látványosabb lehet az egyszerű „négyzet négyzet, védekezés négyzet”-nél, sajnos nem sokkal hatásosabb, így az első óra elteltével ezeket a kombókat hanyagolni is fogjuk. Valamiért a Ubisoft Montreal csapata úgy látta jónak, hogy a legújabb Prince of Persia játékukból kivesznek minden nemű kihívást. Ezt senki nem vitatja, ám van aki szerint ebben nem ez a lényeg, a hangulat így is magával ragad. Ismét személyes véleményem csupán, hogy ez egy baromság. A játék első fél órájában jómagam is el voltam varázsolva a látottaktól, és átéltem a meseszerű hangulatot, ám ez mindennemű kihívás nélkül sajnos előbb vagy utóbb végtelenül unalmassá válik, kissé olyan érzésem támadt a játék folyamán, mintha az megoldaná saját magát, és én csak nézői szerepet kapok. Ami amúgy mellesleg nagyon jó tud lenni, ha az ember tényleg csak nézi a játékot, és nem álltatja magát azzal, hogy ő irányít, mert én most már megerősödtem azon hitemben, melyet már néhány hónappal ezelőtt, a játékra vetett első pillantáskor éreztem: Ezt a cuccot jobb nézni, mint játszani. Azt is inkább rövidtávon, pláne, hogy a játék unalmi faktorára bőségesen rádob a folyamatos önismétlés. Az első félórában teljesített feladat vár ránk az egész játék folyamán, csak más helyszíneken, más Bossokkal (amelyek a játék fantasztikusan és vért izzasztóan nehezen kitanulható harcrendszerét használják) Hogy mi is ez a feladat? Nos, végső soron a világ megmentése Ahrmiantól. Különböző földeket kell felkutatnunk, melyeket ellepett a sötétség, és azokat Elika segítségével meggyógyítani (külön jópont, hogy ezeket a földeket majdnem bármilyen sorrendben bejárhatjuk). Biztos feltűnt sokaknak, hogy meglehetősen sok feladat szakad Elika nyakába. Nos ez azért van, mert ugyan a játékban csak segítő szerepét veszi fel, maga a történet inkább róla szól, mint a hercegről. Kissé olyan érzésem volt, mintha az, aki papíron a játék főszereplője, csak azért volt beleerőltetve a játékba, hogy legyen egy Prince is a Prince of Persiában, mert ugyan nélküle is megállt volna a sztori a lábán tökéletesen, de ha „Elika of Persia” néven adják ki, a fogyasztók fele valószínűleg le se szarja, és szó nélkül megy el mellette. No de vissza a földek gyógyítgatásához. Nos, mint mondtam, az egész játékban megállás nélkül ez a feladatunk, így aztán körülbelül olyan mértékű unalom fogja el egy idő után az embert, mint amilyet az Assassin’s Creedben is tapasztalhattunk. Jó csapat a Ubisoft Montreal, efelől semmi kétség, de az is biztos, hogy a sokszor nagyszerű alapötleteiket ők tudják a legjobban kihasználatlanul hagyni. Nagy kár.
Húdáászípvagy!

És tényleg az. Ahogy azt már feljebb említettem, a látvány itt tényleg hozzáad a játékélményhez, ritka az ilyen jó Cel-shaded grafika (egy kezemen meg tudom számolni a hasonló minőségben tálalt rajzfilmes külsőket). Pokolian szépek a karakterek, pokolian szépek az effektek, pokolian szépek a pályák, pokolian szép az egész játék. És nem csak grafika terén kiemelkedő a POP, ugyanis a játék hangjait is hihetetlenül eltalálták, sőt, még jobban, mint előbbit. A szinkronszínészek kiemelkedő munkát végeztek, különösen a herceg hangját adó Nolan North (aki egyébként Nathan Drake hangján szólal meg az Uncharted játékokban. Érdekes, hogy az új herceg is kissé Drake-esre sikeredett jellemileg.) És akkor a zenéket még nem is említettem, pedig azok olyannyira jól sikerültek, hogy ezek az egyetlen okai annak, hogy örülök, hogy végül a limitált kiadást szereztem be, mert így megkaptam a soundtrackot is (szerintem eladom az alapjátékot, a limitált tokot meg megtartom, a zenével együtt :D).

Nos nekem így tetszett a Prince of Persia. Egészen szórakoztató, ugyanakkor roppant feledhető és könnyű játéknak tartom, amelyet kizártnak tartok, hogy túl sokan újra elővennének, a trófeavadászok kivételével (nekik viszont ajánlom a játékot, jó gyűjtögetést! ;). Audiovizuális téren közel hibátlan, ugyanakkor pont azon pontokon bukik el, ahol egy játéknak igazán remekelnie kell, így, mint játék, számomra nem ér többet a lent látható pontszámnál, melyet előre érzem, hogy sokan kevésnek fognak érezni. Nem lett rossz alkotás, de nagyon remélem, hogy ez a herceg-Saga nem tart ki olyan sokáig, mint az előző, mert akkor azt hiszem én egy darabig mellőzni fogom a sorozat újabb részeit.

Grafika: 9
Játszhatóság: 7
Szavatosság: 7
Hangok: 10
Hangulat: 6

Pro: Audiovizuális csoda
Kontra: Dögunalomba fulladva

7,6


rolmanus
Blog hozzászólások
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
53. Siege
2009.07.26. 18:19:18
LV7
Válasz 52. mis10 üzenetére:
Nem, te 10 perc után untad meg. :) A templomból se jutottál ki.
Annyira nem rossz game! Sőt!
Egy platinát megér. :D
Make it happen!
52. mis10
2009.07.22. 09:23:10
LV8
én fél óra alatt meguuntam..
A sebek a múltra emlékeztetnek, de nem kell meghat
51. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.07.15. 20:11:57
LV19
Válasz 44. ColdHand üzenetére:
Én a játékra értettem.
50. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.15. 15:39:50
LV22
Válasz 49. Reita üzenetére:
A következő résztől kezdve kisebb változtatásokon fog átesni a rolmi megmonnya. :)
She was a real hero... She was a true Patriot!
49. Reita  PlayStation.Community tag
2009.07.15. 11:57:07
LV17
Ez olyan, hogy felvételinél egyik barátomnál le vontak neki 2 pontot! A 200-ból. Rajzolni kellett egy portrét, 4 csendéletet, és egy szerkezeti rajzot :) És kemény 2 pontot levontak. De hogy milyen alapon? És miért pont kettőt az örök rejtély marad :D

A százalékos értékeléseket se szeretem, mert logikátlanok. Egy 5-ös, vagy egy 10 számrendszer viszont más. Azokat szeressem :)
48. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.15. 11:38:20
LV22
Válasz 47. ColdHand üzenetére:
Na akkor következőnek így mondom meg. :) Remélem sikerül megszereznem a Valkyria Chronicles-t (és úgy néz ki legalább kölcsönbe igen), mert különben szünet jön egészen a Batman: Arkham Asylum-ig. :)
She was a real hero... She was a true Patriot!
47. ColdHand  Szerkesztő
2009.07.15. 11:34:53
LV22
Válasz 46. rolmanus üzenetére:
Ily módon már számolhatnád százalékban is. Mellesleg a statisztikát elferdíti, hogy a hangulatot kétszer számolod.

Ha én értékelnék a fenti paramétereket 5-ös rendszerbe számolnám (5-kiváló, 4-jó, 3- átlagos... ergo a volt 576konzol rendszere), abból vonnék átlagot és az eredménynél döntöm el, hogy felfele javítok egészig, vagy félig, vagy pedig lefele.
Ha nagyon hagyni szeretném a 10-es rendszert a végleges értékelésnél, akkor az átlagba kapott számot megszoroznám kettővel.
...a többit képzeld hozzá.
46. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.15. 11:29:48
LV22
Válasz 45. ColdHand üzenetére:
Úgy szoktam csinálni, hogy átlagolom, de úgy, hogy a hangulatot kétszer számolom, mert azt fontosabbnak tartom, mint az összes többi számot. Ezután pedig ahogy kedvem tartja még levonok vagy hozzáadok 1 tizedet, ha az jobban tetszik a szememnek. :D De amúgy akkor lehet, hogy átállok az egyszerű 0,5-ös rendszerre.
She was a real hero... She was a true Patriot!
45. ColdHand  Szerkesztő
2009.07.15. 11:11:30
LV22
Válasz 41. Reita üzenetére:
Nos, elsőre azt hittem, hogy rolm rendesen átlagot von, de az ebben az esetben 7,8 lenne. Amúgy szerintem is kerek számok kellenének és nem 10-es, hanem csak 5-ös rendszerben, mint az isiben.
...a többit képzeld hozzá.
44. ColdHand  Szerkesztő
2009.07.15. 11:09:48
LV22
Válasz 39. karfiol üzenetére:
Ezzel sokan hasonló képen vannak a te írásaiddal kapcsolatban.
...a többit képzeld hozzá.
43. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.14. 23:27:16
LV22
Válasz 42. GTfan üzenetére:
Az MGS4 9.6, az se kevés.Számomra csak egy tízpontos játék van, mégpedig az MGS1. :) Még az MGS3 is csak 9.9 :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
42. GTfan
2009.07.14. 23:10:03
LV12
Válasz 31. rolmanus üzenetére:
szóval nálad az mgs4 se tíz pont
Csalódtam benned
41. Reita  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 22:18:13
LV17
Nem véletlen nem vettem meg. Ezeket a 7,6-os értékeléseket nem értem ^^ Miért nem 7,7? Vagy 7,5? :P Legyenek kerek számok ( kerekebbek ) am. a teszt tetszett. Egyetértek vele.
40. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 22:09:04
LV19
Válasz 39. karfiol üzenetére:
LOL, el sem olvastam az előző kommenteket, de most már látom, hogy nem egyedül vagyok a véleményemmel.:)
39. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 22:03:11
LV19
Annyira dögunalmas, hogy én a felénél meguntam és abbahagytam.
38. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.14. 21:00:29
LV22
Válasz 37. nukiito üzenetére:
Mint mindig. ^^ :D Én igazán csak régen szerettem.
She was a real hero... She was a true Patriot!
2009.07.14. 20:59:22
LV8
én soha nem szerettem a POPot.
de jó teszt lett rolmi.
have no fear of perfection - you'll never reach it
36. gabe83  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 20:46:31
LV21
Tartottam a játéktól, mivel egyszerű ugrabugrának tűnt, azonban elragadott az ezeregyéjszaka hangulat, s kétszer végigvittem rövid időn belül. 8 pont nálam.
35. Asher  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 20:41:43
LV2
Jó teszt. Viszont akkor is megveszem. POP fan-ként kötelező.
PSN ID: Asher0482
34. ambrus
2009.07.14. 20:25:22
LV7
Korreck írás!Igy vagyok vele!
Tedd,vagy ne tedd,de ne próbáld!
33. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.14. 20:19:37
LV22
Válasz 32. Foxhound üzenetére:
Örülök, hogy nem csak én látom így. :)
She was a real hero... She was a true Patriot!
32. Foxhound  Szerkesztő
2009.07.14. 20:10:58
LV14
Abszolút egyetértek, sőt talán lágyszívű is voltál. Hónapokkal a megjelenés után szereztem be, hál égnek féláron. Katasztrofálisan szar az egész. Ilyen unalmas bárgyú játékkal nem is tudom mikor találkoztam. Ahhoz képest, hogy micsoda áradozás volt róla igazi pofoncsapásként ért a játékkal elpazarolt időm. Régi Prince-eknek még a közelében sincs.
"Why did i move here? I guess it was the weather."
31. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.14. 19:51:23
LV22
Válasz 30. Rambo üzenetére:
Ebben a generációban még nem volt dolgom 10 pontos játékkal, szóval ebben ne reménykedj. :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
30. Rambo
2009.07.14. 19:49:20
LV19
Válasz 28. rolmanus üzenetére:
LOL, lehet. :D Gyorsan írd át a teszt végén az értékelést 10 pontra. :D
29. Duke  Szerkesztő
2009.07.14. 19:48:01
LV10
engem hihetetlenül megfogott
28. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.14. 19:44:16
LV22
Válasz 27. Rambo üzenetére:
Én meg az eladásán. :D Lehet, hogy előbb el kellett volna adnom, és csak utána lehúzó kritikát írni róla? :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
27. Rambo
2009.07.14. 19:40:24
LV19
Válasz 26. tgabesz üzenetére:
Én is gondolkozom mostanában a végigvitelén.
26. tgabesz  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 19:39:14
LV14
Válasz 19. Rambo üzenetére:
Múlt héten megint végigvittem. És még lehet egy párszor végig fogom:)
25. Rambo
2009.07.14. 19:37:51
LV19
Válasz 21. Spongya üzenetére:
Már hogy ne létezne? :)

GAR: Hát nem tom, kis marihónalja bejátszott, de azon kívül esküszöm, semmi. :D
24. Rambo
2009.07.14. 19:37:16
LV19
Válasz 20. rolmanus üzenetére:
Dehogynem, GAR-nál van a lemezem kölcsönben. :D
23. Spongya  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 19:36:26
LV7
Válasz 22. GAR üzenetére:
Ezen a játékon az sem segít.
22. GAR
2009.07.14. 19:35:07
LV6
Válasz 17. Rambo üzenetére:
Áronkám, mit szívtál közben, hogy ilyen jó véleménnyel vagy a játékról ? XD
21. Spongya  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 19:35:05
LV7
Válasz 17. Rambo üzenetére:
10-es játék nem létezik. : )
20. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.14. 19:33:21
LV22
Válasz 17. Rambo üzenetére:
Akkor játssz vele. :) Senki nem tart vissza. :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
19. Rambo
2009.07.14. 19:33:06
LV19
Válasz 15. tgabesz üzenetére:
Tudtam, hogy benned bízhatok. :)
18. tomi23
2009.07.14. 19:32:52
LV2
Válasz 15. tgabesz üzenetére:
de nem ám :)
Impossible is Nothing
17. Rambo
2009.07.14. 19:31:54
LV19
Elmentek a picsába, mindenki uncsinak tartja. xD Nekem simán 10 pontos a game.
16. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.14. 19:31:38
LV22
Válasz 13. marcinger üzenetére:
Mindig jól megnyomom. :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
15. tgabesz  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 19:31:27
LV14
Válasz 9. Rambo üzenetére:
Nem vagy egyedül:)
14. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.14. 19:31:13
LV22
Válasz 11. SOLDIER üzenetére:
Rendben, mindent az olvasókért. :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
13. marcinger  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 19:31:10
LV15
Én eddig megmonnya helyett megnyomnát olvastam mindigXD
Mazda RX8
12. Spongya  PlayStation.Community tag
2009.07.14. 19:30:54
LV7
Válasz 2. GAR üzenetére:
Egyet értek. Megjelenés óta van a polcomon, 2x elkezdtem, de nem köt le egyáltalán. Eddig azt hittem velem van a baj.
11. SOLDIER  49%Motherfucker/51%SonOfABitch
2009.07.14. 19:29:59
LV11
Szerintem még sokat is adtál neki. Közepesnél csak annyival jobb, hogy látszik a gyönyörű grafikán a dolgos kezek munkája. (Halkan megjegyzett javaslat, csak és kizárólag azért, hogy növeljem a "megmondja,, színvonalát) Kérlek többé ne használd, a "de ne szaladjunk ennyire előre,, szófordulatot!:) Hidd el ezt elhagyva faxább lesz ez!
Please to meet you... Hope you guess my name.
10. Zandrs
2009.07.14. 19:29:55
LV8
csak kis részt nyomtam belőle boxon.... addig jó volt, de lehet hogy uncsi lesz
2009.07.14. 19:29:37
LV19
Asszem én vagyok az egyetlen, aki nem tartja unalmasnak ezt a játékot - igaz, én elvetemült PoP fan vagyok. 8 nap alatt háromszor játszottam végig, ráadásul a platinát is megszereztem. :D
2009.07.14. 19:27:12
LV16
pár óra után abbahagytam.. pedig nagyon vártam. szar
7. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.14. 19:26:14
LV22
Válasz 6. GAR üzenetére:
Nem tudod! Elika megment! :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
6. GAR
2009.07.14. 19:25:40
LV6
Válasz 5. rolmanus üzenetére:
A kötelező light seed gyűjtés nélkül még el is bírnám viselni, de a harcok ... hedsáttolnám magam.
5. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.07.14. 19:23:58
LV22
Válasz 4. GAR üzenetére:
Én a végén már ütöttem magam. :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
4. GAR
2009.07.14. 19:23:27
LV6
Válasz 3. rolmanus üzenetére:
Nálam itt van kölcsönben és egyszerűen nem bírom végigjátszani. :D
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
LV22
Önjelölt mindentudó
PSC Kredit
15714 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
rolmi
Fórumhozzászólások száma:
8140 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1799 db
Utolsó belépés:
2017.01.28. 11:57:41
Regisztráció ideje:
2008.10.08. 21:50:57
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID