PlayStation.Community Blog ›› kobe

21 hozzászólás

2009.06.29. 21:40:14

Utolsó hozzászólás: skate_punk

2009.07.02. 09:46:42

Megosztás
Értékeld a blogot!
Ezt a bejegyzést már nagyon régóta készülök megírni. Jobban mondva már meg is írtam, csak úgy gondoltam, jobb ha kicsit hagyom ülepedni a dolgokat.
Volt már egy bejegyzésem, melyben azt taglaltam, hogy szerintem melyek a generáció meghatározó játékai.
Most NEM erről lesz szó. Most azokat a játékokat fogom felsorolni, melyek az elmúlt három év során a legnagyobb hatást tették rám valamilyen okból.
Szó sincs legjobbakról, ez szubjektív a köbön.

Miért három év?

Három éve voltak az első fórumbulik, akkor indult be a "next-gen" gépezet, akkor volt csúcson a PS2, akkor futottak fel a handheldek - sok oka van, de leginkább azért, mert ekkor vetettem bele magam bele mélyebben a játszásba, főleg a fentiek hatására.
Ezek a játékok valamit felnyitottak ott belül. Ha nagyon csöpögős akarok lenni, azt mondom: ezek azok amiért JÁTSZOM.

15. Crisis Core: Final Fantasy VII

A durva nem az volt ebben a játékban, ami történt benne, és nem is a harcrendszer fogott meg annyira. A durva az volt, amikor először láttam azt a bevezetőt azzal a grafikával, amelyet korábban max az Advent Childrenben láthattam. Mindezt handhelden. Durva, hogy már itt tartunk - gondoltam magamban, és még mindig így gondolom, ezért a Crisis Core-nak itt a helye.

14. Motorstorm 1-2

Frissen debütált PS3, óriási plazmatévé, első generációs Motorstorm. Első rész pipa.
Csodálatos helyszínek, osztott képernyő, bulihangulat. Második rész pipa.
13. WarioWare: Touched!

...

Imádom az ilyen kis hülyeségeket.

12. Gears Of War

AKKOR és ott, AZ volt a játék.

11. Devil May Cry 1,3

Capcom rules. Nem tudok mit mondani erről.

10. Final Fantasy X

A harcrendszer, a harcrendszer, a harcrendszer, a tájak, a szereplők, a zenék, a fejlesztés, a hangulat, a harcrendszer.
Komolyra fordítva a szót, a Final X-nek van egy különleges vonzereje, amit szerintem elsőre sokkal nehezebb levenni, mint mondjuk a VII-ét. Ami úttörő volt számomra ebben a játékban, hogy végre élveztem is egy RPG-t játszani, nem csak a történet hajtott előre mániákusan. Aztán megkedveltem a többi részét is.

9. Lost Planet

Így két és fél-három évvel a "next-gen" rajt után azt mondom, a Lost Planet a generáció egyik legjobb játéka. Jó hát tudjátok hogy van ez: van aki 2009-ben is csak lődözni meg ugrani szeret, és ebben az egyik legjobb a Lost Planet. Emellett ott van a generációváltás friss emléke, amikor még reménykedve tekintettünk az efféle stuffokra. Azóta játékok jöttek-mentek, de a Lost Planet máig megmaradt.

8. Dead Space

Eleget méltattam már ezt a játékot, hiszen minden második bejegyzésem róla szólt. A generáció számomra legjobb, legokosabb, leglenyűgözőbb játéka. Ez a játék tudja mit akarsz látni 2009-ben, és ha valamiben, ebben méltó követője az egyébként erőltetett összehasonlítások alapjaként szolgáló Resident Evil 4-nek.

7. Final Fantasy VI

Amíg a Final Fantasy VI-tal nem játszottam, fogalmam sem volt, mi a jó a JRPG-kben (pedig korábban is már nyomtam velük). Azóta játszottam a VI-tal, a VII-tel, a X-zel és a XII-vel, és mindegyiket imádtam, de valamiért a VI-os áll legelöl. Meg sem próbálom megmagyarázni miért.
6. Halo 3

Az X360 tulajok lelkivilágának megismeréséhez egy kicsit közelebb kerültem, mikor másfél héten át a Halo 3 multiját nyúztam (előtte meg a bétát napokig). Kétszeresen behalt gépért ingyen egy hónapos goldot küldeni: a legjobb üzlet volt életemben. Hát ezért lehet szeretni a MS-ot. De szeressük inkább a Bungie-t. Akik ezzel a multival (is) bebizonyították, hogy mesterei a témának. Oké, nem csak ők, de nekem baromira bejön az a rendszer, amit kiépítettek, és amit már az első Halo óta építgetnek. Bungie for president!

5. Dead Rising

A Dead Rising a videojáték-történelem legjobb zombis játéka. De ha te azt hitted, hogy itt csak a zombik várnak rád, tévedtél.
72 órád van, hogy fényt derítsél egy sötét cselszövés részleteire. Fényképezz, és közben bizonyítékokat gyűjts.
A Dead Rising minden korlátot felold a videojáték sablonok alól, és az egyedüli akadályt maguk a zombik jelentik, akik minden másodpercben kihívások elé kényszerítenek. Meg kell tanulnod felhasználni a környezetedet, és olykor életbevágó döntéseket hozni. De ha ezt túléled: menj amerre látsz, csinálj amit akarsz, a féktelen szabadság a tied.
Nem tudom ki miért játszik videojátékokkal...én pontosan EZÉRT.

4. Shadow of The Colossus

Elmesélem szerintem hogy van ez.
Kezdetben pár ember kitalál valami nagyon egyszerű, de tök jó dolgot. Ez a videojáték. Azt tudják, amit ők kitalálnak és megálmodnak, a fogadtatásról gőzük sincs, nem is lehet. De a közönség egyre hangosabb, és követelőzőbb. Nemsokára nem elég az a kevés, több kell. És megjelenik valami, amit úgy hívnak, pénz.
Amint nagyiparban kezd el működni valami, az egyszerű és világos dolgok kivesznek. Az egyszerű és világos játékkoncepciók kivesznek. Átveszi a helyüket egy másféle mentalitás, ami arról szól, hogy "készítsünk mindenkinek játékot". A fejlesztő többé nem saját maga megvalósításában gondolkodik, inkább azt lesi, mivel tehetne szert sikerre minél könnyebben. Innentől pedig a stafétabotot a trendek veszik át. A közönség diktál, nem az alkotó.
A Colossus hosszú idő után az első játék, ahol nem érzem, hogy tudatosan bárkinek is be akartak volna hódolni, a kedvére akartak volna tenni. Ez csupán egy ember alkotó szellemének kivetülése, egy egyszerű és világos játékkoncepció, amit senki se várt és senki se akart. Valami ÚJ.
Minden eleme annyira friss és annyira sugárzik belőle az egyediség. Ahogyan kigondolták, úgy került kivitelezésre is. EZ az amit érezni lehet egy játékon. Amikor a kreativitás nyílegyenesen feléd áramlik, és a játék minden porcikáján azt látod, hogy valaminek a szerves részét képezi.
Van egy lovad. Van egy kardod. Van egy hatalmas bejárható terep. Találd meg a 16 kolosszust, derítsd fel gyenge pontjaikat, majd győzd le őket. Ennyi a játék. A többit mind te magad költöd hozzá. A te fejedben kel életre a szitu. Te álmodod bele magad. Mint az ősidőkben.
Régen a játékokban aprónak éreztem magam, fölém tornyosult a kihívás - annak ellenére, hogy "mértanilag" minden kisebb volt bennük. Talán kevésbé meglepő, hogy ugyanezt éreztem a SOTC-ban. Egy kolosszussal szemtől szemben állni, és rájönni hogyan kerekedhetnék fölé - ez valami más: "jó mulatság, férfimunka."
De eszmélek, hogy egy jó videojáték pontosan ilyen; szabadjára ereszti az érzéseid és gondolataid, nem köti őket gúzsba. Láss benne annyit, amennyit akarsz, mint ahogyan a pixelhősökben és hősnőkben is többet láttál, mint ami valójában a képernyőn volt.
A játék benned válik azzá, ami.
3. God Of War 2

Mennyire jelképes az, hogy a nyugati játékgyártás az európai kultúra bölcsőjébe, a görög mondavilágba tett kirándulással mutat be a japán játékiparnak: nesztek b**meg, mi is tudunk ugyanolyan jót alkotni! Művészi, grandiózus, epikus kaland. Tökéletes játék. MINDEN IDŐK egyik legjobb játéka. Amit a PS2-ből csak ki lehetett hozni, az a God Of War 2-ben megvan. Amit szeretni lehet egy akciójátékban, az a God Of War 2-ben megvan. Más nincs a God Of War 2-ben.
Ja, meg csöcsök.

2. Metal Gear Solid The Twin Snakes

Aki utólag nyomja le a "metálgírt", az magára vessen. Nekem a Twin Snakes hozta meg azt az érzést, amit sokan már 99-ben átéltek. Miért csak akkor? Mert a MGS-t anno a felénél abbahagytam, kb. ennyire érdekelt a sztori - akkor.
Lényegtelen az élmény szempontjából, legalábbis az tuti, hogy játék nem volt még, amit ennyire faltam volna, mint a sokak által gyengének tartott MGS TTS-t 2006 őszén. Az egész Metal Gear érzés nálam így hát majd 7 évig húzódott, de megérte. Mert akkor befejeztem be, amikor kellett. Majd egyből háromszor estem neki. Baromi jó emlékeket idéz fel bennem az egész időszak.

1. Resident Evil 4

Attól a naptól kezdve, hogy megláttam, éreztem, hogy a Resident Evil 4 az én játékom. Akkor, és abban az időben volt ott, amikor leginkább kellett. Az első next-gen játék - az előző generáción.
És...ha fél év alatt nem tudtam többet írni, akkor inkább nem erőltetem.

+ 1

Metal Gear Solid 4

Nem tudnám klasszikusan jó játéknak mondani, ezért vettem külön a többitől.
Mielőtt a rajongók felkapnák a vizet, arról van szó, hogy valójában tök mindegy, hogy játékként milyen volt a MGS 4. Ha órákon keresztül csak a sárban kellett volna térdepelni Snake-kel, valószínűleg azt is élveztem volna valahogy. A lényeg szinte elmondhatatlan, az amit hosszú órák, sőt HÁROM RÉSZ után a legvégén éreztem - a katarzis.
Egyik játék sem emelkedett még ilyen magasra, hogy aztán egyből a mélybe dobja az embert. Hisz nincs tovább, számomra legalábbis ennyi volt, és ezek a kavargó gondolatok mind ott voltak benne a 4-ben.
Ha nem ismertem volna a Metal Geart, simán csak kalapot emelnék előtte. Így...de hát mit erőlködjek, úgyse tudnám megfogalmazni.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
21. skate_punk  PlayStation.Community tag
2009.07.02. 09:46:42
LV14
király blog
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
2009.06.30. 14:19:56
LV6
Válasz 19. wallace üzenetére:
Így van, nyomatsd a blogokat cimbi.
Te is játszol velem, én is játszom veled.
19. wallace  Dark Passenger
2009.06.30. 13:26:57
LV18
Jó lett nagyon. Írnod kéne még...
2009.06.30. 13:18:56
LV6
Válasz 17. darksoul9315 üzenetére:
Nekem más nézeteim vannak egy regényről.
Te is játszol velem, én is játszom veled.
2009.06.30. 09:54:48
LV1
Jó lett. De azért nem kellett volna regényt irnod.
16. Kyo  Szerkesztő / Admin
2009.06.30. 09:14:05
LV16
God of War játékmenete bejövős, jó játék, de utálom a karaktereket. Nálam itt bukik el.
15. Johnny  PlayStation.Community tag
2009.06.30. 07:32:23
LV5
Ezt jó volt olvasni :)
Hömpörö apor ündürüxi!
14. Cingarayzsa  PlayStation.Community tag
2009.06.30. 01:32:12
LV4
Ez jól esett =)
A magból fa lett s a fáról le esett az alma.
13. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.06.30. 00:30:35
LV22
Válasz 12. dom_from_bks üzenetére:
Ez az FFVII-re különösen igaz. Nem tudom mit komálnak benne egyesek...
She was a real hero... She was a true Patriot!
2009.06.30. 00:26:59
LV7
Válasz 11. rolmanus üzenetére:
Jah, tipikus nesze semmi, fogd meg jól!
11. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.06.30. 00:25:42
LV22
Válasz 10. dom_from_bks üzenetére:
Egy trofitlan játék csak szar játék lehet.
She was a real hero... She was a true Patriot!
2009.06.30. 00:22:24
LV7
Válasz 9. Papa üzenetére:
Papi, kéBzeld, már húzható a store-ról.

Leszedtem onnan is, elkezdtem, de lehet nem folytatom: nincsenek benne trófik. Ezt az arcátlanságot!
9. Papa
2009.06.30. 00:18:30
LV9
Válasz 8. dom_from_bks üzenetére:
Azmijaz? :)
Könyörtelen NótaTV és Zone Romantica fan
2009.06.30. 00:17:19
LV7
FF VII?!
2009.06.29. 23:33:46
LV6
Válasz 6. xetron üzenetére:
pl?
Te is játszol velem, én is játszom veled.
6. xetron  PlayStation.Community tag
2009.06.29. 23:31:33
LV20
Válasz 4. magszim üzenetére:
sokan vannak még .....
Ultra Super Mega Combo Breaker .....
2009.06.29. 23:26:37
LV7
Jó értékelés tényleg!Hasonló az én véleményemmel!:D
Tedd,vagy ne tedd,de ne próbáld!
2009.06.29. 23:25:04
LV6
Ja, hogy kihagytad a GOW első részét, az szégyen.
Te is játszol velem, én is játszom veled.
2009.06.29. 23:22:39
LV6
Hihetetlen jó ez a game értékelés.Minden játékkal (majdnem) egyetértek.
Te is játszol velem, én is játszom veled.
2. ssj3_vegetto  The Champion of the Gods
2009.06.29. 22:31:08
LV20
gow2 a király :D
Don't Tempt My Dark Passenger
1. HUN_ter  Dark Soul
2009.06.29. 21:54:28
LV26
azta de izgulok :DDD

szép a "játéktörténelmed" :)
So many games, so little time...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV11
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
9435 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Takács Gábor
Fórumhozzászólások száma:
634 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1722 db
Utolsó belépés:
2019.06.30. 22:49:58
Regisztráció ideje:
2008.10.10. 14:05:39
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea