PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

3 hozzászólás

2009.06.04. 20:05:31

Utolsó hozzászólás: Gulandro

2009.06.04. 22:18:58

Megosztás
Értékeld a blogot!
Elveszett csillag - olcsó örömök korhatár nélkül

Kedvenc kiadványtípusom (négyszáz forintos ismeretlen) legújabb darabja egy 2008-as Goya fesztivál animációsfilm győztese. Eredeti címe Nocturna és itthon rögtön a "kispadon" kezdett. Kétlem, hogy sokan felfigyelnének rá, ezért igyekszem javítani a helyzetét.
Rajongásom az animációs filmek iránt az első szexuális élmények után sem csillapult. Később a hazánkba lopódzó animék tovább fűtötték érdeklődésemet irányukba, ami a filmművészetin két félévig tartott animációesztétika elóadásában csúcsosodott ki. Bár az utóbbi években egyre kevesebb érdemes alkotás került az utamba, nem adtam fel a kivételes darabok keresését. Első ránézésre tudnom kell mi lehet az amit látok vagy amiről olvasok különben lehetséges, hogy örökre elsodródik a lehetőség. Ez ugyanúgy áll nőkre, használt PS2 játékokra mint animációs filmekre amúgy.

Az Elveszett csillag egy újságos standon tűnt fel, nevetségesen alacsony árért és azonnal feltűnt a borítókép különös rajzolása. Nem a megszokott eljapánosodott beállítás és nem is a franciákra jellemző túlzott groteszkség. Így azonnal megvettem a lemezt és amint éjfél után hazaértem el is indítottam. A kérdések egyre csak gyűltek bennem: Canal+ logo, magyar-cseh-szlovák-angol szinkron, spanyol nevű készítők... Mire az első kockák elkezdtek peregni (szeretem ezt a kifejezést) már fogalmam sem volt mit fogok látni, de egyre jobban érdekelt.

A kezdő képsorokban egy árvaházban élő kisfiút ismerünk meg, akinek egyetlen öröme, hogy éjszakánként a sötét hálóterem világából kedvenc csillagai lakta fényben pihenhet el. Egyik éjjel azonban személyes csillaga kihuny az égen és egyre több égitest tesz így. Hamarosan megjelenik egy különös, drabális lény, az Álomőrző és kérdőre vonja miért nem alszik már. A fiú elmondja neki mi a gond és a lény felismerve a helyzet komolyságát elkalauzolja Nocturnába, az éjszaka városába, hogy végére járjanak a rejtélynek.

Az erőteljes kezdés simán elmenne egy Michael Ende történetnek és a későbbi események is beillenek a stílusba. Elvont, néhol szürreális, de mégis szeretetreméltó lények tűnnek fel a képernyőn, különös allegóriáit keltve bennünk az éjszaka lényegével kapcsolatban. Bár a rajzfilm gyerekeknek szól, meggyőződésem, hogy gazdag szimbólumrendszere az idősebbekhez is utat talál, fiatalabb, gyakorló apáknak ideális. A történet végén a csattanó ha nem is teljesen kiszámíthatatlan, de nagyon megnyugtatóan sorol be a hasonló mentalitású filmek érzelemvilágába. A torz és groteszk helyszínek és szereplők a helyükre kerülnek, illetve a végefőcím alatt és után is megmarad egy csipetnyi varázslat.

Az animáció elsőosztályú, akárhol és akárkiktől is kapta a díjait (elvileg többet is) nem érdemtelenül. Bár nem tudom milyen élmény lehet egy Disney-Pixar-Dreamworks CGI filmjei uralta gyermeki elme számára ez az autentikus, ugyanakkor magával ragadó kétdimenziós megvalósítás, szeretném hinni, hogy elég fiatal korban még közös nevező lehet ez a gyermekek és a gyermek lelkületű felnőttek között. Minimális 3D-s animáció akad a húzós részeknél (vízben úszó dobozok), de nem ez a jellemző.

Aki a legkevésbé is érdeklődik még az animációs filmek iránt, régen látott tartalmas és szép darabot vagy éppen a fent megjelölt ifjú szülők vagy örökifjú felnőttek annak mindenképpen ajánlom a beszerzését. Elvileg minden Relaynél megtalálható, igényes és kiadvány. Ennyivel mindenképpen tartoztam a méltatlanul mellőzött alkotásnak.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2009.06.04. 22:18:58
LV2
A film forgalmazásba a szokott módon nem került, elvileg minden standon és bódéban árulják most. Én két napja vettem meg amint megláttam.
2. eszg_  Szerkesztő
2009.06.04. 21:24:39
LV13
Oké, vegyen nekem valaki egy ilyet, mert én még nem láttam és kell. Nagyon.

Köszönöm.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
1. ceu
2009.06.04. 20:55:02
LV9
héjjhéjj!
én is mindig az akciós kosarakban turkálok gyöngyszemek után kutatva, de ezzel a filmmel még nem találkoztam.
hol az az újságos stand?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea