PlayStation.Community Blog ›› ColdHand

35 hozzászólás

2009.06.04. 18:03:10

Utolsó hozzászólás: ColdHand

2009.07.16. 16:48:26

Megosztás
Értékeld a blogot!
FIGYELMEZTETÉS! A bejegyzés nyomokban spoilert is tartalmaz!

Hosszú idő után végre sikerült végigvinnem egykori kedvenc sorozatom negyedik részét. "Egykori", mert anno két dolog megtörte a rajongásomat.
Az első az volt, amikor a Metal Gear 2 Solid Snake-et végigjátszva rádöbbentem, hogy minden, ami az MGS1-ben újdonságként hatott, azt már sokkal korábban ellőtték. Visszamenőleg ez kicsit kiábrándító volt.
A második pedig a korai MGS4 bemutatók, ahol komplett jeleneteket ragadtak ki a játékból és azokat mutogatták a rendezvényeken. Mindenki el volt ájulva tőlük, szerintem rohadt nagy baromságok voltak, főleg úgy, hogy az előzményeket nem ismertük. Ezek után valahogy nem voltam már annyira kíváncsi az MGS4-re, nem volt meg az a bizsergés, mint a többi rész megjelenése előtt. Ettől függetlenül most adott volt a lehetőség, hogy otthon, kényelmes körülmények között végigvigyem. (azt sajnos hozzá kell tennem, hogy a megjelenés óta drága ismerőseim/barátaim már rengeteg mindent ellőttek a cuccból, s ennek köszönhetően kevés meglepetés ért)
A Játék
Maga a játékmenet tetszett, szerencsére előnyére változott, azt leszámítva, hogy a n00b/casual rétegnek is kedveztek a programozók. Majdnem hülyét kaptam, amikor a játék legelején Snake magától bekúszott a teherautó alá, mert túl sokáig szöszmötöltem. Vagy hogy Otacon folyamatosan mondja mit merre ha megakadtam volna egy rövid időre. Szintén nem tetszett, hogy a start menüben egy térkép mutatja, hogy hol vagyok és hova kellene menni ráadásul a két pont még egy vonallal össze is van kötve. A linearitásról már nem is beszélek...

Ezektől függetlenül nagyon jól meg van csinálva az egész rendszer, nem tudok mibe belekötni (illetve tudnék, de az már szőrszálhasogatás lenne, az meg nem a stílusom).
Egyedüli szívfájdalmam a grafika. Nagyon jól néz ki, gyönyörű, de az, hogy a képfrissesség néha lezuhan 15-20fps-re az röhej! (nem szaggat, hanem csak érezhetően kisebb a képfrissesség) Igaz ez szinte csak átvezetőknél van, de akkor is. A MGS3-nál ezt még elnéztem, mert ott már rendesen kicsavartak mindent a gépből, de hogy PS3-on egy exkluzív játéknál ilyen előfordulhat, az SZÉGYEN! Ha olyan kurva erős a vas, akkor miért nem lehet ezt kiküszöbölni? És sajnos ahogy néztem a Heavy Rain is ilyen lesz. Na mindegy...
A történet(vezetés)
Számomra nem volt valami nagy a flash. Voltak rossz részek, voltak jók, voltak erőltettetek, voltak nevetségesek... Nem estem hasra tőle, mint a legtöbb játékos. Ez nekem gyenge volt. Snake szinte már halálán van az átvezetőkben, de minden gond nélkül harcol a játékban? Minden BB boss ugyanúgy "döglik" meg? Megjelenik Big Boss a végén csak azért, hogy meghaljon? A legnagyobb tűzharcban leánykérés? A nagy csata kellős közepén Snake-en egy komplett orvosi vizsgálatot csinál Naomi? És voltak olyan átvezetők, ahol tényleg elbőgte magát valaki? Ráadásul a legtöbb átvezető túlságosan és indokolatlanul el van nyújtva, minek köszönhetően nő az unalomfaktor.
Természetesen voltak részek, amik bejöttek, de azokból nagyon kevés volt.
A Hangulat
Játék közben az atmoszférát szinte érezni lehetett, ott éreztem magam a csatamezőn. Ezt egyre ritkábban érzem a játékokban, hogy beszippant és nem ereszt. De a régi MGS érzés elmaradt. Elmaradt, mert ez számomra már nem MGS.
Hogy mi nálam egy MGS?
Adva van egy komplexum, amit ellenséges katonák őriznek, ahova Snake-nek be kell észrevétlenül hatolnia, bejárni az egész bázist oda-vissza és ahogy haladunk a végkifejlet felé olyan csavarok tarkítják a történetet, hogy azt se tudjuk mi-merre, ki-kivel van, olyan dráma játszódik le, amit még színházban sem igen látunk, s közben annyi infó éri az agyunkat, hogy már szinte gondolkozni sem bírunk.
Ezt én ebben a részben egyáltalán nem tapasztaltam. Ez az első MGS, ahol a játékot élvezem és értékelem jobban, mint a történetet. Bár lehet, hogy ez annak köszönhető, hogy a "nagy egész" öt kis szeletre lett szétvágva.

Ha a legrosszabb részét kellene megneveznem, akkor az a BB egység négy tagja. Semmitmondóak a karakterek, egyszerűek és idegesítőek voltak a bossharcok.

Ami viszont a legjobban tetszett az az Act 3 volt, amikor Big Mama elmagyarázza a dolgokat, amikor készül a csapat kimenekíteni Big Boss testét. Ezek a videók fogtak meg és maradtak meg bennem a legjobban.
A legélvezetesebb rész pedig a motorosüldözés volt, ahol Raven és gépmadarai próbálják utunkat állni. Na annál a résznél szinte rátapadtam a tévére (az első, nálam elismerésként előjövő "baszd meg!" is ott csúszott ki a számon, amikor két dzsip előttem robbant a levegőbe és lassítva átcsúsztunk alattuk).
A Shadow Moses flashback-ek is ütöttek volna, ha azt anno egy bulin nem mutatták volna meg (úgy az egész részt, ahogy van).

Röviden
Nagyon jó játék, rossz boss(harc)-okkal és béna történetvezetéssel.
Nálam így jött le az MGS4. Kár...
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
35. ColdHand  Szerkesztő
2009.07.16. 16:48:26
LV22
Válasz 34. Drivolis üzenetére:
Elfogult? Mihez képest? :)

... meg Hellsing Ultimate kérdésben, ugye. ;)
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
34. Drivolis  Felséges Úrnő
2009.07.10. 09:45:58
LV23
nem vagy kicsit elfogult? ;)
najó, én is az szoktam lenni, csak én DMC kérdésben
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
2009.06.17. 18:05:37
LV6
Érdekes szemlélet.
Te is játszol velem, én is játszom veled.
2009.06.06. 18:05:48
LV4
MGS3 nagyon nagy játék, azt hittem a csúcs. De az MGS4 még jobban elvarázsolt! Überelhetetlen, fantasztikus. Ennyi.
Ja, azért egy The End kaliberü Boss harc bele férhetett volna.:)
Az valami elképesztő volt...
PSN ID: BTH_zsalesz
31. ColdHand  Szerkesztő
2009.06.05. 20:33:43
LV22
Válasz 30. HUN_GERGO üzenetére:
A képfrissesség 15-20 fps-re csökkenése még nem szaggatás és nagyon kevesen látják, mert az animáció folyamatosnak látszik.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
30. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2009.06.05. 20:21:25
LV15
Nálam nuku szaggatás, és stabil freme volt... Ennél stabilabb játékkal még nem találkoztam, nemtudom nálatok mi lehetett a probléma.

29. Zsolt  PlayStation.Community tag
2009.06.05. 18:30:27
LV11
Tetszik a véleményed.
28. ColdHand  Szerkesztő
2009.06.05. 18:09:26
LV22
Válasz 27. karfiol üzenetére:
Vagy ezt, vagy Christian Bale-t.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
27. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.06.05. 17:28:04
LV19
Azzal tisztában vagytok, hogy a legjobb PS3-as játékot fikázzátok?
2009.06.05. 13:09:24
LV3
Válasz 25. Masamune üzenetére:
életemben nem nyomtam semmit easy-n :P
ez van.. ezt kell szeretni ?!
25. Masamune  PlayStation.Community tag
2009.06.04. 23:26:29
LV14
Válasz 23. 1mzolee0 üzenetére:
Aki Easy-n játszik:)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
24. GrayFox  Szerkesztő
2009.06.04. 22:15:27
LV9
Korrekt vélemény, egyetértek. A történet limonádé néhol, sokfaszság, tartja a tradiciókat csak image-dömping rész lett. Sajnos.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
2009.06.04. 21:39:35
LV3
eddig a leggyengébb rész minden szempontból legalábbis nálam. máig nem értem én sem hogy mit lehetett ezen sírni :D

MGS4 után pár hónappal szerencsém volt újrajátszani az MGS3: Subistance-t a 3rd person nézetben. hát ott egyből lejött hogy a Snake Eater mennyire magasra tette a mércét amit az MGS4 még csak alulról sem nyaldos :)

a BB harcok szánalmas könnyűk voltak és tényleg beszaggatott a játék olyan jeleneteknék is ahol nem kellett volna pl zárt helységben :P

ezt jól megírtad :)
ez van.. ezt kell szeretni ?!
22. Reita  PlayStation.Community tag
2009.06.04. 21:36:32
LV17
Már nagyon vártam a véleményed, és értékelésed a játékkal kapcsolatban.

Vannak amikben igazat adok, és persze vannak amikben inkább nem.

Mivel én OKOS voltam egy darab videót NEM néztem a játékról, tehát én azt hittem hogy az egész játék abban a sivatagi városkában fog játszódni, amiről egy képet láttam ( úgy mint többnyire az MGS3 az erdőben ) ezek után fokozott meglepetésekkel rukkolt elő a játék, mikor új helyszínekre is becsöppenhettem.

A Boss-ok küllemükkel viszik a pálmát, de lazán. És fantasztikusnak tartom a nevükkel való játszadozást amik ugye erős visszautalások voltak az első részre.

Az átvezetők engem lekötöttek, és amiket te hibának véltél ( az eljegyzés pl. ) azt én egy poénnak vettem ami itt belefért nekem bőven a játékba, mivel az előző részek is megengedtek maguknak nem egy humorbonbont, amik szintén remekül robbantak el.

A rengeteg lehetőség, az orgazmikus magasságokba lépő játszási lehetőségek ( FPS, TPS, RE4-es váll felett kamera ) szerintem nagyon pozitív irányba hatottak.

Nálam a 4. talán a leg. Kiteljesedik, és beteljesedik minden.

Ettől független vannak dolgok amikben kétségtelenül igazad van.
De én osztom 100%-ig azt a véleményt amit martin megírt a játékról.
21. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.06.04. 21:27:16
LV22
Válasz 20. ColdHand üzenetére:
Én is így vagyok vele. Ha mégis döntenem kell, azért szoktam az MGS1-et mondani, mert az számomra hirtelen jött a semmiből, és olyat kaptam tőle, amire nem számítottam.
She was a real hero... She was a true Patriot!
20. ColdHand  Szerkesztő
2009.06.04. 21:19:13
LV22
Válasz 19. C21 üzenetére:
Nálam a MGS3 ugyanazon a szinten van, mint az MGS1. A toppon. Nem tudom egyszerűen eldönteni, hogy melyik tetszik jobban.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
19. C21
2009.06.04. 21:11:38
LV1
A lánykérés az poén. Tök vicc az egész, nekem speciel tetszett :)

A boss-ok utáni drebin ismertetés, na az tényleg mocskos unalmas. de azon kívül semmi nem zavart. A linearitás az elején zavart, első végig vitelnél, aztán másodjára rájöttem, hogy akkora helyek vannak mint az állat, meg lehet mindenhol segiteni a miliciának, meg ha megnézed a részleteket, iszonyat munka megcsinálni.
Lineáris, ha úgy játszod mint más játékot h "oké, akkor most azt akarja a gép hogy A-ból B-be jussak"

Nagy vonalakban azt el kel mondani, hogy a MGS3 jobb játék. Sokkal. Az állandó étkezés, állatok vadászása, az embertelen mennyiségű rádió... 4-ben nincs is rádiózás. szinte senkivel nem beszélhetsz, és azok se mondanak sok mindent. erre állítom hogy nem maradt idő.

Viszont! Itt a feladat az volt, hogy mindent lezárjanak, és az összes minden részből egy pontba mindent berakjanak, megmagyarázzanak. Nem lehetett új szálakat boncolgatni, mert bőven volt elég elvarratlan is. És ezt maradéktalanul megcsinálták.
Totál eldobod az agyad, amikor metal gear1-2, mgs1-3, port.ops, és minden egy pontban kiteljesedik, és ahogy arra is kitérnek, hogy végül is tök reális dolgok voltak az eddigi játékokban, mert mindent megmagyaráznak. Nagyon tetszik.
Érzelmi hullámvasút, a sofőr nélkül mint Pesten.

A vége egyébként a mátrix 3. Még a mondatok is tök ugyanazok. ezen sokat röhögtünk tesómmal.
"Snake, köszönjük, akárhol vagy!"
meg hogy a patrióták nem semmisültek meg, együtt kell élni velük, ők ezt hagyják :)

Szerintem neked a sok spoiler rontotta el az élvezetet, ha lenne egyidőgépem, odaadnám a ps3-at miután végigvittem a megjelenés után, annyira jó lenne :(

Jó játék, érzelmileg brutál, de a 3 tényleg jobb. az totál verhetetlen!
pankracio.blog.hu
18. Bula
2009.06.04. 20:57:26
LV10
Válasz 17. rolmanus üzenetére:

Jadikk, oszt még az is milyen szar. 1 pont az egész.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
17. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.06.04. 20:49:25
LV22
Válasz 15. Lackooo üzenetére:
Na azért odáig ne fajuljunk el, hogy az MGS4 lemezének legpozitívabb része az MGO... :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
16. ColdHand  Szerkesztő
2009.06.04. 20:46:17
LV22
Válasz 15. Lackooo üzenetére:
Lehet csak én látom ezeket.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
15. Lackooo  Hackerman
2009.06.04. 20:44:35
LV16
Az egész diszken ami ér valamit sztem az az MGO. Amúgy nálam sem volt frame esés...
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
14. Bula
2009.06.04. 20:25:19
LV10

A játék:
Kellemes tépées. Szerencsére még hud rendszerrel, amit a T. Teszterek elavultnak tartanak. Semmi újdonság, viszont bevált, korrekt recept.
Szerencsére az én agyam kellően tompa, olyan 5 fps lehet a sebessége. Azaz semmiféle lassulást nem szúrtam ki. Csak a töltésnél, ahol a muki állandóan elszívott egy cigit - számomra ez a gáz, bár belefér, leszarom.

A történetvezetés:
A gerinc rendben, az egyes jelenetek viszont a siralmas szintet ütik meg (az általad is említett lánykérés pl.), de egyesek szerint ez afféle filmbéli romantika, túlzás. Jobban meggondolva vissza is szívom az első mondat első felét. Jó ez így, színt ad a dolognak.

A hangulat:
Nálam ingadozó, nem sikerült átélni csak helyenként. Ahol ütött, ott tényleg én voltam Snake, ahol nem, ott csak a kontrolleres csávó. Nem mindegy.

Röviden:
A gép kínálatát tekintve az egyik csúcs, a videógémek történetét tekintve csak jó.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
13. Kofter
2009.06.04. 20:14:22
LV5
Már régóta vártam a véleményedet, de nem kellett csalódnom, örülök, hogy te még értesz az értékeléshez.
12. GTfan
2009.06.04. 19:44:33
LV12
Én mindig is modntam h az Mgs1-mgs3 a legjobb
Ami megragadott az írásodból és egyetértek az a "A hangulat" második bekezdése. "
Adva van egy komplexum.....
11. ALF22  Son of Liberty
2009.06.04. 19:38:09
LV26
Válasz 10. ColdHand üzenetére:
A 3. videója is milyen jó volt. Igaz meg kellett szoknom,hogy lineáris a dzsungel. Pont azt vártam, hogy igazi erdőben megyek majd ,ahol változik az időjárás és a napszak. De utólag látva a retro videókat, már érthető,hogy ez a régi-régi részek ps2-n megcsinálva.
10. ColdHand  Szerkesztő
2009.06.04. 19:33:32
LV22
Válasz 8. ALF22 üzenetére:
Az MGS2-t én is nagyon vártam, na meg a 3-at.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
9. Tom
2009.06.04. 19:02:24
LV4
Válasz 8. ALF22 üzenetére:
Egyszer érdemes végigvinni. Jó film.
8. ALF22  Son of Liberty
2009.06.04. 18:36:22
LV26
Én még mindig a játék elött vagyok: beszerezzem-e vagy nem. Egyenlőre nem izgat. Talán mert olyan videókat láttam, hogy simán sétál/fut a katona mellett csak azért mert nincs a látómezőben. Majd, ha nagyon nincs mit játszanom talán beszerzem. Ehhez képest a 2. rész a ps2 kor elején nagyon-nagyon vártam.
7. Tom
2009.06.04. 18:30:45
LV4
Amúgy nagyából egyetértek veled. Nekem sem lett a kedvenc részem. Bár nagyon jó lett, de nekem még mindig az mgs1 a kedvencem.
6. Tom
2009.06.04. 18:29:11
LV4
Igaz nekem usás verzió van, de teljesen jól futott.
5. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.06.04. 18:12:49
LV22
Válasz 3. ColdHand üzenetére:
Nálam konkrétan beszaggatott viszont. :) Az alacsony fps nálam csak nagyon kevésszer jelentkezett.
She was a real hero... She was a true Patriot!
4. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.06.04. 18:11:50
LV22
Válasz 1. Tom üzenetére:
Nálam is beszaggatott. Haveromnál viszont nem. Mintha csak úgy randomra válogatná az áldozatait. :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
3. ColdHand  Szerkesztő
2009.06.04. 18:11:50
LV22
Válasz 1. Tom üzenetére:
Nem szaggatásról beszéltem, hanem alacsony fps értékről. A kettő nem ugyanaz.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
2. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.06.04. 18:11:18
LV22
A BB egység tagjait én sem szerettem. Nem tetszett, hogy itt nem a személyiségükkel próbáltak ránk hatni, hanem kinyírtuk őket, aztán Drebin ránk zúdította a történetüket, úgy, hogy majdnem elaludtam. Ennek ellenére élveztem a velük való harcot, persze közel sem annyira, mint mondjuk a REX VS RAY, vagy a Liquid Ocelot VS Old Snake harcot a végén.
She was a real hero... She was a true Patriot!
1. Tom
2009.06.04. 18:09:17
LV4
Neked szaggatott a játék? Igaz csak egyszer vittem végig, de egy röccenést nem véltem felfedezni.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV22
Szerkesztő
PSC Kredit
27106 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Cold
Fórumhozzászólások száma:
12207 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
3560 db
Utolsó belépés:
2020.02.24. 13:16:24
Regisztráció ideje:
2008.10.07. 09:44:53
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea